Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Dramatisk i Meymaneh da forsvarsministeren ankom

En drept og flere skadd da over 3000 barket sammen i landsbyfeide.

MØTTE TIL SLUTT: Fayab-provinsens guvernør Abdul Haq Shafaq (t.v) måtte megle mellom partene da en illsint folkegruppe på over 3000 omringet guvernørkontoret i Meymaneh. En drept og flere er skadd i de siste dagers uroligheter. På grunn av dramaet måtte han møte forsvarsminister Anne-Grete Strøm-Erichsen og Norges ambassadør i Afghanistan, Kåre R. Aas (t.h),  i den norske ISAF-leiren i byen.
MØTTE TIL SLUTT: Fayab-provinsens guvernør Abdul Haq Shafaq (t.v) måtte megle mellom partene da en illsint folkegruppe på over 3000 omringet guvernørkontoret i Meymaneh. En drept og flere er skadd i de siste dagers uroligheter. På grunn av dramaet måtte han møte forsvarsminister Anne-Grete Strøm-Erichsen og Norges ambassadør i Afghanistan, Kåre R. Aas (t.h), i den norske ISAF-leiren i byen. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

|||MEYMANEH (Dagbladet): Forsvarsminister Anne-Grete Strøm-Erichsen landet i en landsby preget av opprør og kaos da hun i går gjestet den norske PRT-leiren i Meymaneh.  

Over 3000 rasende innbyggere hadde samlet seg rundt guvernør- kontoret i byen der Strøm-Erichsen skulle møte Faryab-provinsens øverste leder, Abdul Haq Shafaq.

Antastet
Kaoset hadde ingenting med forsvarsministeren eller de norske og Latviske styrkene i Meymaneh-leiren å gjøre. Men stemningen var så amper at besøket hos guvernøren måtte avlyses sammen med en grunnsteinsnedleggelse for et nytt forsamlingshus i byen som Norge finansierer.  

- Bråket startet onsdag, da to unge kvinner ble antastet av en mann. På hvilken måte er uklart. Men kvinnene tilhørte den tadsjikiske minoriteten mens mannen tilhørte landsbyens usbekiske majoritet, forteller sjefen for PRT-styrken, oberstløytnant Ivar Omsted til Dagbladet.

Det har lenge vært gnisninger mellom de ulike folkegruppene og klaner i distriktet. Da antastingen ble kjent, barket partene sammen, hvor den antatte gjerningsmannen ble knivstukket til døde, og et titalls andre ble skadd — blant annet en politimann.

Evakuert
I går fortsatte feiden, blant annet en 12 år gammel gutt ble alvorlig skadd. Det ryktes at en også ble drept, men dette er foreløpig ikke bekreftet.

Guvernøren måtte til slutt reise til den norske leiren for å møte Strøm-Erichsen. Dit ble også en rekke ansatte i byens FN-kontor evakuert.

Først utpå ettermiddagen løste folkemengden seg opp, som gjorde det mulig for forsvarsministeren å komme seg ut av leiren for å besøke kvinnefengselet i landsbyen og den lokale afghanske militærleiren som får opplæring av norske mentorer.

FARLIG: Latviske soldater i Meymaneh-leiren står standby og venter på at forholdene i landsbyen roer seg. Den norske styrkesjefen ville ikke blande ISAF inn i stammefeiden, som anses som en politisak for afghanske sikkerhetsstyrker.
FARLIG: Latviske soldater i Meymaneh-leiren står standby og venter på at forholdene i landsbyen roer seg. Den norske styrkesjefen ville ikke blande ISAF inn i stammefeiden, som anses som en politisak for afghanske sikkerhetsstyrker. Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media