Grovt ran i Oslo

Dramatisk jakt på svenske sjokkranere i Oslo

Slik utspilte dramaet seg da politiet pågrep sjokkranere fra Sverige.

DRAMATISK: Da to ranere truet til seg klokker og smykker for millioner av kroner med pistol, la politiet i Oslo ut på jakt. Se den dramatiske pågripelsen. Video: Politiet. Redigering: Øistein Norum Monsen/Dagbladet. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Mopeden som rygget inn inngangen til gullsmed Thune i Stortingsgata i Oslo, hindret skyvedørene fra å lukkes og låses. To svartkledde og maskerte ranere stormet inn til gullsmeden og truet to kunder og fire ansatte inn på et bakrom med en pistol.

TIPS OSS!

Har du tips om denne saken?

Kontakt oss på
24 00 00 00 eller 2400@db.no

Gjerningspersonene gikk løs på glassmontrene med et kubein og ei slegge. Glassflisene føyk rundt i lokalet da det forsterkede glasset ga etter.

Ranerne slang plate på plate med dyre klokker og smykker ned i en svart bag. Hele forløpet ble dokumentert av gullsmedens overvåkingskamera. Etter noen minutter viser filmen at en av ranerne skyter et skudd i taket, før begge setter seg på scooteren og forsvinner ut av bildet. I Stortingsgata hadde ranerne lagt ut «spanske ryttere» ment for å sabotere politibilene som ankom like etter. Datoen var 29. juli, 2019.

VOLDSOMT: Ranerne gikk hardt til verks på glassmonterne i butikken. Foto: Politiet.
VOLDSOMT: Ranerne gikk hardt til verks på glassmonterne i butikken. Foto: Politiet. Vis mer

Vilje til vold

Rett etter klokka 11.30 gikk alarmen hos oslopolitiet. Flere patruljer rykket direkte til åstedet for det grove ranet. Utenfor Sentrum politistasjon bevæpnet politiet seg og ikledde seg skuddsikre vester.

Ifølge politiet, ble det nå gjort lynraske vurderinger. Beskjeden som gikk ut på radioen fortalte om bevæpnede kriminelle som kunne ha vilje til å utøve vold for å slippe unna. Mentale øvelser på gode vurderinger gikk gjennom hodene på Oslos polititjenestefolk. Ved en konfrontasjon var spørsmålet om gjerningspersonene skal få slippe unna eller om de skal stanses.

En av patruljebilene som kjørte ut fra Sentrum politistasjon, satte kursen mot Hausmanns gate og svingte til venstre forbi Jakob kirke.

- Søke og ta kontroll, men vurdere området, sa en av politifolka, mens sirenen ulte mellom bygårdene.

Patruljen fortsatte i retning Vulkan.

- De skal til en bil eller de skal gjemme seg, sa den samme politimannen.

Over radioen fikk de beskjed om at ingen var blitt skadet under ranet av gullsmeden.

Jakt

Ved Kuba-parken fikk patruljen øye på scooteren med de to ranerne på vei over fotgjengerfeltet og inn i parken.

- Der er de, ropte en av politifolka i bilen.

Scooteren kjørte i stor hastighet langs turstiene i Kubaparken. Videoen fra et dashbordkamera i patruljebilen viser at politiet bremset brått i Ullevålsveien, foretok en krapp sving, før de fortsatte inn etter de bevæpnede ranerne som kastet ut spanske ryttere for å stoppe forfølgerne.

- Skal jeg kjøre på dem? spurte sjåføren i patruljebilen.

- Ja, ja. Kjør på dem, svarte kollegaen.

Ved Åmodt Bru over Akerselva, var ranerne nær ved å kjøre ned en mann med barnevogn. Mannen rakk akkurat å kaste seg til siden da scooteren raste forbi.

- Pass på! Pass på tredjeperson, sa politimann fra passasjersetet.

Sjåføren av patruljebilen fortsatte jakten etter å ha sikret at mannen og barnet ikke var i fare.

Tatt

Videoen fra dashbord-kameraet viser at politiet kjørte over brua og da ranerne forsøkte å stikke av på en smal sti, krasjstoppet politiet scooteren.

- Ligg i ro! Ligg i ro! Ligg i ro! Rører du den pistolen, så skyter jeg deg i huet, ropte politimannen fra passasjersetet.

Den dramatiske jakten på ranerne var over og snaut 15 minutter etter at skudd ble avfyrt hos gullsmeden, kunne politiet sette håndjern på gjerningsmennene.

Mandag denne uka begynte rettssaken mot ranerne. To svensker tok plass på tiltalebenken i Nedre Romerike tingrett, tiltalt for ranet mot gullsmed Thune. Begge har tilstått og innrømmer straffskyld.

Sammen med en tredje svenske er de tiltalt for en rekke sjokkran på Østlandet fra høsten 2018 fram til sommeren 2019.

Dagbladet følger saken.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer