Dramatisk kamp mellom kreditorene

En dramatisk kamp mellom kreditorene ligger bak de tre ukene med forhandlinger før avtalen mellom Aker RGI og Orkla kom i stand i går.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Etter det Dagbladet erfarer var det helt inntil onsdag kveld usikkert om man fikk i stand en avtale som alle parter kunne stille seg bak. Når Orkla skal få utbetalt 150 millioner nå og de resterende 450 millionene innen 31. desember 2004, betyr det at bankene med DnB og Gjensidige NOR i spissen har gått med på en refinansiering av det opprinnelige lånet.

Pusterom

Kjell Inge Røkke selv og staben rundt ham skal være sterkt berørt av den dramatiske situasjonen.

Alle er slitne, men lettet over at de har fått et pusterom før neste store forfall. Det kommer ikke til å bli langvarig. Flere kilder gir uttrykk for at hele Aker RGI-systemet er fullstendig rensket for likvider. Bare et nedsalg av det fiaskopregede eiendomsprosjektet Legend Properties i Florida og underskuddsforetaket Dexion samt eiendomsselskapet Avantor og investeringsselskapet Wyndmore vil hjelpe på situasjonen, selv om ingen av disse har verdier som tilvarer en gjeld på ni milliarder.

Nye forfall

Røkke og hans konsernsjef Leif-Arne Langøy, som for øvrig tjente 32 millioner i fjor, må allerede om et halvt år bla opp 623 millioner for å kjøpe ut et sertifikatlån fra Enskilda Securities til Aker Maritime.

Kredittilsynet har avsluttet sin gransking av Enskilda-lånene på 2,6 milliarder. Direktør i Enskilda Securities, Mads Syversen, skal nå vurdere tilsynets foreløpige konklusjon og gi et svar tilbake før endelig konklusjon kan avsies. Etter det Dagbladet erfarer, har Kredittilsynet en rekke kritiske bemerkninger til at et meklerforetak yter kreditt på denne måten.

Ny konkursfare

Framfor alt må Røkke og hans folk stole på at underliggende verdier får en positiv oppgang, og at Aker Kværner fortsetter oppturen, for å klare de finansielle utfordringene som kommer mot slutten av 2004.

Da må Røkke betale restlånet på 450 millioner. 31. desember forfaller også DnBs obligasjonslån til Kværner på nesten 1,3 milliarder.

Selv om Orkla-lånet utløste en dramatisk situasjon, kan det oppstå flere skjæringspunkter hvor Aker RGI vil få nye betalingsproblemer.

Flere analytikere peker på at Røkke er avhengig av en fortsatt positiv utvikling av Aker Kværner for å klare seg gjennom strabasene. Fra 2005 vil han ha adgang til å ta utbytte fra selskapet. Etter det Dagbladet erfarer, mener både DnB og andre banker at de bør bidra til å holde Aker RGI-skuta gående fram til den finansieringsmuligheten åpner seg.

- Selg unna, Røkke

{$4028}