Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Dramatisk lederstrid

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon
  • Lederstriden i Arbeiderpartiet tok i går en dramatisk vending da partileder Thorbjørn Jagland ble brakt til Rikshospitalet på grunn av et illebefinnende. Informasjoner fra sykehuset tyder ikke på at tilstanden er kritisk, men at partilederen trenger ro. Det er nærliggende å tro at illebefinnendet er en reaksjon på harde og langvarige påkjenninger, blant annet den pågående lederstriden. Jagland er imidlertid kjent som en robust kar med en sunn livsstil, og er forhåpentlig raskt tilbake i god gammel form. Vi må likevel gå ut fra at hendelsen bidrar til å dempe gemyttene hos de stridende fløyer de nærmeste dagene. Ingen ønsker eller er tjent med at politisk strid går på helsa løs.
  • Uansett hva som er årsaken til Jaglands reaksjon, må det være en påkjenning både for ham og Jens Stoltenberg å utøve sine lederfunksjoner og gjenreise partiet samtidig som partiorganisasjonen er splittet i synet på lederskapet. De er begge nødt til å opptre formelt korrekt og ryddig i en situasjon som er preget av sterke personlige følelser og motsetninger, både mellom dem og deres våpendragere. Kampen dem imellom foregår da også ved stedfortredere og med bruk av vikarierende argumenter. Utad har de i to år bedyret at de samarbeider godt. Like fullt er det åpenbart at de ikke gjør det. De kommuniserer verken godt med hverandre eller med partiorganisasjonen de skal lede.
  • Det alvorligste i forholdet dem imellom er at det ikke ser ut til å herske noe gjensidig tillitsforhold. Jagland lever i uvisse om Stoltenberg vil utfordre ham til kamp om ledervervet. Det betyr ganske enkelt at lederen ikke vet om han kan regne med nestlederens støtte. Stoltenberg, på sin side, blir åpenbart ikke klok på Jaglands måte å håndtere og beskrive de motsetninger som måtte finnes mellom de respektive fløyer.
  • Vi ønsker Thorbjørn Jagland god og rask bedring slik at debatten om politiske veivalg og lederskap kan fortsette. Det vil imidlertid være i begges interesse, og i partiets, om striden i fortsettelsen kan kjempes med blanke våpen. Fortsatt uklarhet om posisjoner og taktisk motiverte argumenter, gir bare mistanker om uhederlige motiver og nærer den gjensidige mistillit som er vokst fram.
Hele Norges coronakart