Dramatisk mekling på overtid

Streiken i verkstedindustrien er avverget. Men skal man tolke riksmeklingsmann Reidar Websters alvorlige og ordknappe opptreden like før midnatt, var partene bare en hårsbredd fra konflikt.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Det er en av de virkelig tøffe meklingene jeg har vært gjennom, sa Webster til TV2 i dag tidlig etter at streiken var avverget.

Da Dagbladet gikk i trykken satt fortsatt riksmeklingsmannen i forhandlinger med Fellesforbundet og Teknologibedriftenes Landsforenings (TBL) for å bli enige om størrelsen på verkstedsarbeidernes generelle tillegg.

Forhandlingene var nær ved å strande før midnatt, og så seint som ved 23.30-tida uttalte riksmeklingsmann Webster at det kunne gå mot brudd i forhandlingene - og dermed streik for 39.000 verkstedsarbeidere.

Fortsatt forhandling

I halv timen fram mot fristens utløp, greide imidlerid Webster å få partene til å bli enige om å fortsette forhandlingene utover natta.

Etter det Dagbladet forstår var størrelsen på på verkstedsarbeidernes generelle lønnstillegg det dominerende problem.

Usikkert

Fellesforbundets kronekrav på 3,50 kroner i timen lå seint i går kveld altfor langt fra det TBL kunne akseptere. Det har vært antydet en løsning på mellom 2,40 og 3,20 kroner i timen. Men hvor partenes smertegrense går virket usikkert da fristen gikk ut ved midnatt.

Meldingene fra bedriftenes tillitsvalgte ute i landet har gått klart i retning av at man ikke vil godta et resultat som er dårligere enn 3 kroner pr. time.

Formannen i Stavanger Jern- og Metall, Morten Larsen, har endog sagt at det blir streik hvis resultatet blir dårligere enn 3,50 som er identisk med Fellesforbundets krav.

Lite sannsynlig

Et slikt utfall er lite sannsynlig, men forbundsleder Kjell Bjørndalen og hans forhandlere er fullt på det rene med at medlemmene ikke vil godta noe som er særlig dårligere enn rundt tre prosent lønnsøkning sentralt. Det utgjør ca. 7000 kroner.

Dramatikken forsterkes ytterligere av det forhold at brudd og konflikt i verkstedmeklingen vil øke risikoen for at serien av andre oppgjør som nå står i kø, også vil ende i streik.