Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Dramatisk nedgang

Bilder fra NASA viser en oppsiktsvekkende lav forurensning over Kina. Forskere peker på coronavirus-utbruddet.

NEDGANG: NASAs bilder viser en stor nedgang i forurensing over Kina. Foto: NASA
NEDGANG: NASAs bilder viser en stor nedgang i forurensing over Kina. Foto: NASA Vis mer

NASA og European Space Agencys (ESA) satellittbilder over Kina viser en betydelig reduksjon i nitrogendioksid, skriver NASA på sin hjemmeside.

NASA mener endringen i det minste er delvis relatert til tiltak som følge av coronavirus-utbruddet.

Etter at coronaviruset først ble oppdaget i slutten av 2019 i Wuhan i Hubei-regionen i Kina, har landet tatt aggressive grep mot spredning av viruset. I slutten av januar hadde kinesiske myndigheter stengt transportmulighetene inn og ut av Wuhan, samt stengt flere bedrifter.

I Kina er nesten 80 000 personer smittet av viruset. Millioner av mennesker er satt i karantene.

Startet i Wuhan

Bildene øverst i saken viser konsentrasjonen av nitrogendioksid (NO2), en skadelig gass som blant annet kommer fra biltrafikk, kraftverk og industrianlegg, over Kina fra 1. til 20. januar i år og 10. til 25 februar.

Ifølge forskere fra NASA var reduksjonen av forurensning først tydelig i nærheten av Wuhan, men spredte seg etter hvert over hele landet.

- Dette er første gang jeg har sett en så dramatisk nedgang over et så stort område etter en spesifikk hendelse, sier Fei Liu, forsker i luftkvalitet ved NASAs Goddard Space Flight Center.

KRITIKK: Demokratene politiserer coronaviruset. De har ikke peiling, sa Trump fra scenen under sitt valgmøte i North Charleston i Sør-Carolina fredag kveld. Video: AP Vis mer

Liu påpeker at det ble en endring i forurensingen i flere land også i forbindelse med finanskrisen i 2008, men at nedgangen her var mer gradvis. Det samme skjedde under OL i Beijing samme år, men effekten var stort sett lokalisert rundt byen og forurensningsnivået steg igjen etter at OL var avsluttet, skriver NASA.

INGEN ØKNING ETTER FERING: Bildene viser at i år økte ikke forurensningen etter at Lunar New Year-feiringa var overstått i midten av februar. Foto: NASA
INGEN ØKNING ETTER FERING: Bildene viser at i år økte ikke forurensningen etter at Lunar New Year-feiringa var overstått i midten av februar. Foto: NASA Vis mer

- Ikke overrasket

Nitrogendioksid-fallet i år kan også ha sammenheng med Lunar New Year-feiringa i Kina. Det er vanlig at bedrifter og fabrikker stenger den siste uka i januar til begynnelsen av februar for å feire.

Ifølge NASA viser tidligere observasjoner at luftforurensningen minsker i løpet av denne perioden og deretter øker når feiringa er over.

KAOS: Det ble kaotiske tilstander utenfor et sykehus i Georgia, der en iransk mann gikk ut etter å ha blitt testet for coronaviruset covid-19. Video: Kameraone Reporter: Elias Kr. Zahl-Pettersen Vis mer

Liu understreker likevel at NASA ikke har sett en oppgang i mengden forurensing siden feiringa ble avsluttet.

- I år er reduksjonsgraden mer betydelig enn de siste åra, og den har vart lenger. Jeg er ikke overrasket. Mange byer over hele landet har iverksatt tiltak for å minimere spredningen av viruset, sier hun.

Hele Norges coronakart