Joe Biden

Dramatisk ny vaksineordre

Ett år etter at USA ble stengt ned på grunn av coronaviruset, varsler Biden at han beordre alle delstater til å gjøre alle voksne kvalifisert til å få vaksine innen 1. mai.

SIGNERTE: Visepresident Kamala Harris sto sammen med USAs president Joe Biden da han torsdag signerte den nye coronapakka. Foto: REUTERS/Tom Brenner
SIGNERTE: Visepresident Kamala Harris sto sammen med USAs president Joe Biden da han torsdag signerte den nye coronapakka. Foto: REUTERS/Tom Brenner Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

NEW YORK (Dagbladet): Biden holder en direktesendt tale fra Det hvite hus natt til fredag. Her vil han legge fram en plan for hvordan alle voksne amerikanere skal kvalifisere til å kunne få coronavaksine innen 1. mai. Målet er at USA skal være «nærmere normalen» innen nasjonaldagen 4. juli, skriver AP. Planen innebærer at USA vil ha nok doser til å vaksinere alle innen utgangen av mai.

- Det har vært et år fylt av tap av liv og tap av det å leve for oss alle, sier Biden i talen.

Han beskriver hvordan alle har gått glipp av så mye det siste året.

- Bilder og videoer fra 2019 føles som om de ble tatt i en annen tid, sier Biden.

Målet er å trappe opp vaksineringen drastisk, slik at amerikanere kan samles i små grupper på nasjonaldagen.

Hittil har mer enn 530 000 amerikanere dødd av viruset. I tillegg er mange andre hardt rammet.

Redningspakke

Talen kommer samme dag som Biden signerte den gigantiske redningspakka på 1900 milliarder dollar (om lag 16150 milliarder kroner).

Planen til Biden for å trappe opp vaksineringen, innebærer blant annet at ytterligere 4 000 soldater settes inn i vaksinedistribusjonen. Han vil også at flere personer - som legestudenter, veterinærer og tannlegger - skal ha tillates å sette vaksinen. Biden vil dessuten sende flere doser til 950 helsesentree og 20 000 apoteker over hele landet for å øke tilgangen.

- Da jeg ble president, kom jeg med et mål som ble beskrevet som optimistisk. Målet var 100 millioner vaksinedoser i folks armer i løpet av mine første 100 dager som president. I kveld kan jeg kunngjøre at vi ikke bare vil nå det målet, vi vil slå det, sier Biden.

Ifølge prognosene vil USA ha satt 100 millioner vaksinedoser innen Biden har vært president i 60 dager.

Samtidig gjør Biden det klart at han tidsplanen krever at amerikanere fortsetter å brukke munnbind, fortsetter med sosial distansering og fortsetter å følge føderale retningslinjer for å bremse spredningen.

- Det er et lys i enden av den mørke tunnelen det siste året har vært. Men vi kan ikke slappe av nå, eller anta at en seier er uunngåelig, sa Biden onsdag, ifølge CNN.

KRASS KRITIKK: USAs president Joe Biden går hardt ut mot Texas-guvernørs lettelser. Video / foto: AP Vis mer

- Historisk vedtak

Den nye redningspakka innebærer også massiv pengestøtte til mange områder i amerikansk økonomi. De fleste amerikanere vil dessuten få en sjekk på 1400 dollar (om lag 11900 kroner). I tillegg videreføres et føderalt tilskudd på 300 dollar (om lag 2550 kroner) i uka i arbeidsledighetstrygd, samt blant annet andre støtteordninger for barn.

DÅRLIG STAND: I en pressekonferanse torsdag 11. februar refset Joe Biden jobben som Donald Trump gjorde med vaksineringen. Video: AP Vis mer

- Dette historiske vedtaket er i ferd med å gjenoppbygge ryggraden i dette landet, sa Biden da han undertegnet redningspakka i Det ovale kontor torsdag.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer