Spiseforstyrrelser:

Dramatisk økning: - Som en tsunami

Det startet høsten 2020. I år har henvisningene fra fastlegene på Øvre Romerike til ungdomspsykiatrien økt med 42 prosent. Årsak: Kroppspress og sosial corona-isolasjon.

VOLDSOM ØKNING I CORONA-ISOLASJON: Avdelingsleder Morten Grøvli ved ungdomspsykiatrisk klinikk på Jessheim har sett en kraftig økning i fastlegers henvisning dit i år for å hjelpe til mot spiseforstyrrelser blant unge jenter. Foto: Kristian Ridder-Nielsen / Dagbladet.
VOLDSOM ØKNING I CORONA-ISOLASJON: Avdelingsleder Morten Grøvli ved ungdomspsykiatrisk klinikk på Jessheim har sett en kraftig økning i fastlegers henvisning dit i år for å hjelpe til mot spiseforstyrrelser blant unge jenter. Foto: Kristian Ridder-Nielsen / Dagbladet. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

JESSHEIM (Dagbladet): Barne- og ungdomspsykiatrisk klinikk for de seks kommunene på Øvre Romerike har gjort noen entydige erfaringer etter andre halvdel av corona-året 2020 og første halvdel av 2021 - også det et corona-år.

- Økningen av unge som blir henvist hit til klinikken på Jessheim fra fastlegen i sine hjemkommuner, har økt som en tsunami siden i fjor høst. Plutselig kom det 25-30 prosent flere henvisninger hit enn et normalår. Og så langt i år har nok økningen steget ytterligere, sier avdelingsleder Morten Grøvli ved barne- og ungdomspsykiatrisk poliklinikk (BUP) på Akershus universitetssykehus om utviklingen ved senteret på Jessheim og hjelpebehovet hos de unge på Øvre Romerike.

Klinikken på Jessheim har 50 ansatte med variert helsekunnskap. I løpet av 2020 startet behandling av 900 unge innbyggere opp til 18 år i de seks kommunene som samarbeider om prosjektet: Eidsvoll, Gjerdrum, Hurdal, Nannestad, Nes og Gardermoen-flyplassens hjemkommune Ullensaker.

Her bor det om lag 120 000 mennesker. Som mange andre steder i landet har barn og ungdom vært henvist til hjemmeundervisning i månedsvis på grunn av fare for smittespredning på sin vanlige skole.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer