Corona

Dramatisk økning: Gir dette skylda

Sveriges statsepidemiolog Anders Tegnell fastholder at Sverige har immunitet i befolkningen, men tror det har bremset noe opp nå på høsten.

FASTHOLDER IMMUNITET: Anders Tegnell mener fortsatt at flokkimmunitet bidrar til å bremse smitten - men ikke stoppe den. Foto: Claudio Bresciani / TT / NTB
FASTHOLDER IMMUNITET: Anders Tegnell mener fortsatt at flokkimmunitet bidrar til å bremse smitten - men ikke stoppe den. Foto: Claudio Bresciani / TT / NTB Vis mer
Publisert

Smittesituasjonen i Sverige er i en dramatisk utvikling. I Stockholm ble det tidligere denne uka rapportert om at én av fem, altså 20 prosent av de som ble testet, fikk et positivt prøvesvar, ifølge Aftonbladet.

Det siste døgnet ble det rapportert om 4658 nye smittetilfeller og 40 nye dødsfall, ifølge tall fra Folkhälsomyndigheten. I tillegg har ytterligere fire svenske regioner nå fått skjerpede coronaregler for å bremse smittesituasjonen.

Tidlig i pandemiens forløp uttalte Sveriges statsepidemiolog, Anders Tegnell, på NRKs «Debatten» at deres modeller viste at man i Stockholm ville oppnå flokkimmunitet i løpet av mai. Men i slutten av mai viste de første undersøkelsene at bare 7,3 til 15 prosent av befolkningen i Stockholm hadde gjennomgått covid-19-infeksjon.

Flokkimmunitet

Den gang erkjente Tegnell at tallene var noe lavere enn forventet, og så seg samtidig nødt til å drepe myten om flokkimmunitet og covid-19.

- Det finnes ingen grunn til å tro at vi vil oppnå en immunitet som vil stoppe smittespredningen i befolkningen. Immunitet i befolkningen kan bidra til å holde smittespredningen nede slik at vi kan lette på tiltak og at trykket på helsevesenet blir lettere, sa han.

Under torsdagens pressekonferanse om coronasituasjonen, stilte Aftonbladet spørsmål om hvordan statsepidemiolog Anders Tegnell stiller seg til sine tidligere uttalelser om flokkimmunitet.

- Da smitten gikk ned i vår, sa du at det er et bevis på flokkimmunitet. Hva sier den nåværende situasjonen om forholdet til flokkimunitet? Har vi mistet den? spurte Aftonbladets reporter.

- Det finnes ingen grunn til å tro at vi har mistet den. Det er ekstremt få tilfeller i verden hvor man har identifisert at noen har fått smitten to ganger. Ekstremt mye taler for at immuniteten holder. Nå har vi en gasspedal nå på høsten og vinteren, hvor man besøker hverandre innendørs, er nære hverandre, og er mer på arbeidsplassene osv. Det har utgjort en så stor gass i systemet at bremseeffektene som er på plass, ikke bremser like bra, sier Tegnell.

IRETTESETTER: Her får Anders Tegnell beskjed om at Sverigedemokraternas partileder Jimmie Åkesson dro i Riksdagen med forkjølelsessymptomer. Bilder fra Expressen. Vis mer

Han fortsetter:

- Det har vært en del tegn på at vi ikke har vært like gode på å følge reglene. Det er en balanse. Men at vi har en immunitet i bunnen, er helt klart. Den er trolig mindre enn vi trodde i vår, fordi mørketallet, antall personer vi ikke finner gjennom testing, sannsynligvis er mindre enn vi trodde i vår, svarte Tegnell.

Strategien

Norges tidligere statsminister og WHO-sjef Gro Harlem Brundtland antydet tidligere denne måneden at Sveriges tidlige coronastrategi var et forsøk på å skape flokkimmunitet.

- Det har vært ti, tjue ganger flere dødsfall i Sverige enn i Norge selv om man tar hensyn til befolkningsforskjellen. Det er ganske dramatiske forskjeller, sa Brundtland til Skavlan.

I juni uttalte imidlertid Tegnell at det ikke var målet med strategien.

- Vårt mål er ikke å nå flokkimmunitet. Jeg tror ikke det er mulig å nå flokkimmunitet uten vaksine, men jeg tror utbredelsen av antistoffer hjelper oss. Vi har åpenbart en høy immunitet i befolkningen. Vi ser en effekt av den immuniteten vi har i befolkningen allerede nå, sa Tegnell.

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer