Dramatisk økning i sosiale utgifter

Nye sjokk-tall viser at finanskrisen rammer Oslo hardt. Krisen kan bli langvarig, frykter Erling Lae.

BEKYMRET:
- Økningen utgjør veldig mye penger, sier byrådsleder Erling Lae til Dagbladet.no. Foto: FRANK KARLSEN
BEKYMRET: - Økningen utgjør veldig mye penger, sier byrådsleder Erling Lae til Dagbladet.no. Foto: FRANK KARLSENVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): - Dette er en dramatisk økning, sier byrådsleder Erling Lae (H) til Dagbladet.no.

Nye tall som Dagbladet.no har fått tilgang til viser at det har vært en voldsom økning i forventede sosialutgifter i Oslo for 2009.

16 prosent økning
Mens man i 2008 brukte 812 millioner kroner på sosiale utgifter, viser foreløpige beregninger at man forventer å bruke 938 millioner kroner i 2009. Det utgjør en økning på 16 prosent, eller nærmere 127 millioner kroner.

- Økningen utgjør veldig mye penger. Dette vil få store budsjettmessige konsekvenser. Sosialhjelpen vil spise opp andre velferdsytelser, sier Lae.

STOR ØKNING: Mens man i 2008 brukte 812 millioner kroner på sosiale utgifter, viser foreløpige beregninger at man forventer å bruke 938 millioner kroner i 2009. Det utgjør en økning på 16 prosent, eller nærmere 127 millioner kroner.
Foto: Berit Roald / SCANPIX
STOR ØKNING: Mens man i 2008 brukte 812 millioner kroner på sosiale utgifter, viser foreløpige beregninger at man forventer å bruke 938 millioner kroner i 2009. Det utgjør en økning på 16 prosent, eller nærmere 127 millioner kroner. Foto: Berit Roald / SCANPIX Vis mer

Byrådslederen tror situasjonen er lik i resten av kommune-Norge.

- Jeg tror kommunene i Norge kommer til å få en skikkelig smell, sier Lae.

Rekordhøy arbeidsledighet
De nye sosialtallene kommer på toppen av en rekordstor økning i arbeidsledige.

NAV-KAOS: - Vi er veldig avhengig av at Nav gjør de arbeidsmarkedstiltakene som er nødvendig. Hvis ikke staten gjør sin del av jobben skyves det over på sosialhjelpen, sier Erling Lae. Foto: SCANPIX
NAV-KAOS: - Vi er veldig avhengig av at Nav gjør de arbeidsmarkedstiltakene som er nødvendig. Hvis ikke staten gjør sin del av jobben skyves det over på sosialhjelpen, sier Erling Lae. Foto: SCANPIX Vis mer

Ved utgangen av mars var det registrert 10 831 helt arbeidsledige hos NAV i Oslo. Arbeidsledigheten er nå på 3,4 prosent av arbeidsstyrken og det er en økning på 63 prosent, sammenlignet med mars i fjor.

Økningen i sosiale utgifter gjelder nesten samtlige bydeler i Oslo. De med størst andel unge innbyggere og innvandrere blir rammet hardest.

I Bjerke bydel forventer man å bruke 43 prosent mer enn det man opprinnelige budsjetterte med, i Gamle Oslo forventer man å bruke 25 prosent mer. Til sammenligning har man på Frogner en reduksjon i utgiftene på fem prosent.

- MÅ SNAKKE OM KRISEN: - Det er mye viktigere nå å få folk i arbeid, enn å bruke tiden på å diskutere skaut i politiet eller bønnerom på bensinstasjonene. Nå må vi begynne å snakke om krisen som er i ferd med å ramme de norske kommunene, sier Erling Lae. Foto: BJØRN LANGSEM
- MÅ SNAKKE OM KRISEN: - Det er mye viktigere nå å få folk i arbeid, enn å bruke tiden på å diskutere skaut i politiet eller bønnerom på bensinstasjonene. Nå må vi begynne å snakke om krisen som er i ferd med å ramme de norske kommunene, sier Erling Lae. Foto: BJØRN LANGSEM Vis mer

Rammer de svakeste
- Krisen slår hardest inn i bydelene hvor det er relativt mange unge innbyggere og personer med innvandrerbakgrunn. Det er de som står svakest i arbeidsmarkedet som blir rammet hardest, sier Lae.

Byrådslederen ser en hel klar sammenheng med finanskrisen og de økende sosialutgiftene.

- Når det er gode tider går sosialutgiftene ned. Når det er vanskelige tider går de opp, sier Lae.

Nav-kaos

Noe av økningen i sosialutgiftene skyldes også problemene til Nav.

- Vi er veldig avhengig av at Nav gjør de arbeidsmarkedstiltakene som er nødvendig. Hvis ikke staten gjør sin del av jobben skyves det over på sosialhjelpen, sier Lae.

Høyre-politikeren sier han ikke har opplevd en så dramatisk økning siden IT-boblen sprakk i 2001.

UNGE RAMMES: Økningen i sosiale utgifter gjelder nesten samtlige bydeler i Oslo. De med størst andel unge innbyggere og innvandrere blir rammet hardest.
UNGE RAMMES: Økningen i sosiale utgifter gjelder nesten samtlige bydeler i Oslo. De med størst andel unge innbyggere og innvandrere blir rammet hardest. Vis mer

- Men denne gangen er jeg redd for at krisen skal bli mer langvarig, sier Lae.

Høyre-politikeren er frustrert over at det politiske Norge ikke er mer opptatt av krisen.

- Det er mye viktigere nå å få folk i arbeid, enn å bruke tiden på å diskutere skaut i politiet eller bønnerom på bensinstasjonene. Nå må vi begynne å snakke om krisen som er i ferd med å ramme de norske kommunene, sier Lae.

SMELL: 
- Jeg tror kommunene i Norge kommer til å få en skikkelig smell, sier Erling Lae. Foto: BJØRN LANGSEM
SMELL: - Jeg tror kommunene i Norge kommer til å få en skikkelig smell, sier Erling Lae. Foto: BJØRN LANGSEM Vis mer