AKSJON MOT GJERNINGSMANNENS HJEM: Politiet aksjonerer mot gjerningsmannens hjem i Nice. Reporter Steinar Solås Suvatne er på stedet. Video: Øystein N. Monsen Vis mer

Dramatisk politiaksjon i Nice etter terror. En pågrepet i razzia mot mistenktes bolig

Formelt identifisert i dag. 

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

NICE / OSLO (Dagbladet): Lokalavisa Nice-Matin gikk i formiddag ut med navn på den terrormistenkte som drepte 84 mennesker i Nice i går.

Ifølge lokalavisa skal politiet ha aksjonert mot mannens leilighet nordøst i Nice i formiddag, samtidig som hans naboer skal ha blitt tatt inn til avhør.

Dagbladet er fredag formiddag til stede utenfor leiligheten det er blitt aksjonert mot. Det er omkring 10-12 politifolk i boligen hans som lett etter spor som kan gi svar i etterforskningen av angrepet.

TV-kanalen iTele melder at en person ble pågrepet under politirazziaen i leiligheten.

Rundt 12.30 har politiet funnet det de tror er den antatte gjerningsmannens bil. En bombehund er kommet til stedet, og både journalister og sivile ble bedt om å forlate stedet av egen sikkerhet.

Rundt klokka 13.00 åpna også politiet en stor, hvit varebil på stedet ved.

Alle sivile fikk beskjed om å evakuere gata innen ti sekunder, før det gikk av en detonering ved bilen.

Dette var trolig en kontrollert eksplosjon fra politiets side for å komme seg inn i den store hvite varebilen på aksjonsstedet.

Tungt bevæpnet politi

Ifølge avisa Nice-Matin var det mannen i denne boligens ID-kort som politiet fant inne i lastebilen.

AKSJON: Politiet fjernet sivile fra aksjonsstedet ved den antatte terroristens bolig. Foto: Steinar Solås Suvatne / Dagbladet
AKSJON: Politiet fjernet sivile fra aksjonsstedet ved den antatte terroristens bolig. Foto: Steinar Solås Suvatne / Dagbladet Vis mer

Det ble tidligere i dag meldt at politet formelt hadde identifisert angriperen som en 31 år gammel fransk-tunisier.

RTL skriver at aksjonen mot mannens bolig startet omkring 09.30, og at tungt bevæpnede politistyrker gikk til aksjon. Kriminalteknikere var på stedet kort tid etter.

Det ble dramatisk også etter at politiet hadde vært inne i leiligheten og hentet ut en rekke gjenstander.

Det er etter hvert kommet flere detaljer om mannen. Han skal ha vært en kjenning av politiet for diverse voldssaker, blant annet med våpen, skriver Nice-Matin.

Den samme avisa skriver at mannen jobbet som budbilsjåfør.

Han skal imidlertid ikke ha vært en kjenning av etterretningstjenesten, og var tidligere ikke oppført i radikaliseringsregistre.

Lastebilen mannen brukte under angrepet hadde han leid to dager før angrepet.

Det går foreløpig rolig for seg utenfor boligen, med noen naboer som titter nysgjerrig, samt et lite presseoppbud.

KJØRTE INN I FOLKEMENGDE: Amatørvideoer viser hvordan lastebilen braser inn inn i folkemengden på promenaden i Nice. Video: CNN Vis mer

Ble skutt og drept

Mannen skal ha kjørt omkring to kilometer langs promenaden før han ble skutt og drept av politiet. Flere melder også at en mann skal ha hoppet på bilen og bidratt til å stoppe terroristen.

Omkring 22.30 i går kveld dundret lastebilen gjennom folkemengden på flere tusen som var samlet på Promenade des Anglais i Nice.

Minst 84 mennesker er drept, og 18 er kritisk skadd etter angrepet mot nasjonaldagsfeiringen i byens hovedgate.

Christian Estrosi, som er leder for regionen Provence-Alpes-Côte d'Azur og som inntil midten av forrige måned var ordfører i Nice, ber om at etterforskerne retter oppmerksomheten på om gjerningsmannen hadde medhjelpere.

- Angrep blir ikke planlagt på egen hånd. Angrep blir forberedt i samarbeid med noen. Det er flere ledd involvert, sier Estrosi.

FLAKS: Karl Hallgren og Stina Hemmen våknet til en rekke ubesvarte anrop. Paret hadde forlatt åstedet for terroraksjonen i Nice kort tid før det brøt ut. Nå gleder de seg til å komme hjem. Video: Øistein Norum Monsen og Steinar Suvatne / Dagbladet. Vis mer

Blant de 84 drepte er det minst ti barn, legger han til, og sier landets myndigheter bør revurdere strategien rundt hvordan angrep avverges. Til nå har ikke tiltakene vært nok til å beskytte folk, mener han.