Cyanidtyveriet:

Dramatisk politijakt: Fant antatte cyanidtyver i møkkakjeller

Bilen med den svært dødelige lasten var sporløst forsvunnet i over ei uke. Ved en tilfeldighet ble tyvene tatt.

25 GRAM NOK TIL Å TA LIVET AV MENNESKER: Slik er den 95 millimeter høye kapselen med kaliumcyanid merket. Foto: Merck/Politiet.
25 GRAM NOK TIL Å TA LIVET AV MENNESKER: Slik er den 95 millimeter høye kapselen med kaliumcyanid merket. Foto: Merck/Politiet. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

En uke etter at Mercedes-varebilen med den dødelige lasten ble stjålet fra Lørenskog stasjon hadde verken bil eller blåsyre-slektningen kommet til rette.

Den sølvfargede 2018-modellen av Mercedes Sprinter ble parkert på Lørenskog mellom klokka 19 og 19.30 onsdag 20. februar.

Drøyt to timer seinere, klokka 21.30 samme kveld, meldte bilens eier til politiet at bilen var stjålet, men det skulle senere vise seg å være mer enn et ordinært biltyveri.

Nær tre dager seinere, lørdag klokka 14.45, gikk politiet ut i media med etterlysning av den stjålne bilen. I bilen lå det nemlig usikret cyanid i mengder som potensielt kunne tatt livet av 125 mennesker.

Politiet jobbet også med teorien om at biltyvene kunne ha tatt med seg varebilen og cyaniden til utlandet.

Tatt i rutinekontroll

Det skulle imidlertid vise seg at cyanid-tyvene ikke hadde reist langt. Fredag kveld ble to menn i bil pågrepet i forbindelse med en rutinekontroll.

- Vi innhentet bilen. Da stanset den, men med en gang politiet gikk ut av politibilen, rygget bilen inn i politibilen og kjørte av gårde, uttalte operasjonsleder Terje Marstad i Øst politidistrikt til NTB fredag.

Rutinekontrollen ble til en dramatisk politijakt. Flere patruljer samt helikopter ble brukt for å få tak i bilen som til slutt ble gjenfunnet ved Kjærstad i Gjerdrum.

Der fant politiet bilen etterlatt, men politihunder oppdaget to personer som gjemte seg i en møkkakjeller i nærheten.

- Den ene mannen ble pågrepet i en møkkakjeller. Det var en politihund som fant mannen. Mannen lå skjult under møkka, sier Marianne Coldevin- Kverme, oppdragsleder ved politiet i Øst til Dagbladet.

Den andre personen ble pågrepet rett i nærheten.

Gisle Sveen, operasjonsleder i Øst politidistrikt, har også bekreftet til Dagbladet at politiet fikk bistand fra blant andre bombegruppa i aksjonen.

Lørdag meldte Øst politidistrikt at de hadde pågrepet to menn mistenkt for å stå bak tyveriet av en varebil med medikamenter, inkludert en beholder med 25 gram kaliumcyanid.

Bitt av politihund

- Det var to menn som ble pågrepet ved hjelp av politihund. Den ene ble bitt og er blitt fulgt opp på sykehus, sier Sveen til Dagbladet klokka 10.00 i dag.

I mennenes bil fant politiet også flere esker med medikamenter, inkludert en beholder med cyanid samt en fraktseddel til Universitetet i Oslo. Politiet har fått bekreftet at cyaniden er identisk med cyaniden som ble meldt stjålet i forbindelse med tyveriet av en Mercedes sprinter varebil fra Lørenskog stasjon onsdag 20 februar.

Varebilen er fortsatt ikke funnet.

- Det er svært gledelig at cyaniden nå er gjenfunnet. Dette er et potensielt svært skadelig stoff og som vi har hatt høy prioritet på å finne, sier politiadvokat Camilla Granstrøm.

Mennene er nå formelt siktet for grovt tyveri og vil fremstilles for varetektsfengsling på mandag. De to mennene på 52 og 33 år, er fra Polen. Begge menn er en kjent av politiet fra tidligere.

Fryktet forsvinning til utlandet

- Politiet fikk først vite klokka 14 fredag 22. februar at det var farlig last i bilen. Det var det tyske legemiddelselskapet Merck som ringte politiet om at det var kaliumcyanid av merket Sigma i lasten, har politiadvokat Camilla Granstrøm tidligere fortalt Dagbladet.

Varebilen var på transportoppdrag for Universitetet i Oslo.

Det er kjent at Universitetet i Oslo skulle bruke den bestilte kaliumcyaniden til celleforskning, og at de 25 grammene er nok til å ta livet av 125 mennesker.

Stoffet vil ikke utgjøre noen fare i drikkevannskilder i den formen det har i den 95 millimeter høye kapselen med omkrets på 42 millimeter.

Eier av bilen har fortalt Dagbladet at beholderen med cyanid ikke var sikret med en separat lås, og at den rutinemessig var pakket inn og plassert på en plastpall.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer