Kongsberg-rettssaken

Dramatisk politijakt: - Måtte stoppes

Flere politibetjenter inntok vitneboksen torsdag. - Ingen skjønte omfanget av hva vi kom til å møte der ute, sier Anette Skullestad.

STOR POLITIAKSJON: Det var en omfattende politiaksjon som ble iverksatt 13. oktober i fjor. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
STOR POLITIAKSJON: Det var en omfattende politiaksjon som ble iverksatt 13. oktober i fjor. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer
Publisert

HOKKSUND (Dagbladet): Det var 13. oktober i fjor at Espen Andersen Bråthen (38), bevæpnet med kniver og pil og bue, gikk til angrep på en rekke personer i Kongsberg. Fem personer ble brutalt drept. Det er ytterligere 28 fornærmede i rettssaken, som startet onsdag.

Bråthen har erkjent straffskyld, og det er varslet påstand om tvungent psykisk helsevern.

Les alt om rettssaken i Dagbladets livestudio.

Torsdag inntok tre politibetjenter vitneboksen. De forklarte seg om den dramatiske politiaksjonen. Innsatslederen Vidar Gulbrandsen uttalte at hendelsen «er det mest ekstreme han har vært borti».

- Jeg tenkte at han ikke kom til å slutte. Her måtte politiet stoppe gjerningspersonen, sier politibetjent Aksel Åsheim i retten, som var med å pågripe Bråthen.

Den første meldinga kom inn til politiet klokka 18.13. Da var beskjeden at en mann skjøt med pil og bue på Coop Extra-butikken i Kongsberg.

- Jeg tenkte «hva står vi overfor nå? Er det noen som tuller? Er det leke-pil og bue»?, sier politioverbetjent Anette Skullestad i retten.

RYKKET UT: Anette Skullestad, politibetjent som var på stedet, i rettssalen i Buskerud. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
RYKKET UT: Anette Skullestad, politibetjent som var på stedet, i rettssalen i Buskerud. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer

- Ingen skjønte omfanget

Hun diskuterte kort med kollegaene, før det ble besluttet at de trengte øyne på stedet.

- Vi snakket kort om hva vi fikk melding om, men ingen skjønte omfanget av hva vi kom til å møte der ute, sier hun.

Skullestad fikk også telefon fra kollegaen sin, som var truffet av en pil i ryggen inne på butikken. På samme tidspunkt ble det sendt ut PLIVO-melding - om pågående, livstruende vold.

- Da skjønner jeg alvoret. Jeg sier at vi må ta på verneutstyr. Jeg gjentar det også. For dette er alvorlig. Da tenker jeg for første gang at jeg kanskje må skyte noen på jobb.

- Jeg vil egentlig ikke gå inn. Jeg er redd, men jeg må stoppe det som skjer inne i butikken.

- Uoversiktlig

På dette tidspunktet er allerede første politipatrulje på stedet. De tok ikke på seg verneutstyr da de gikk inn i butikken, og ble beskutt av piler. Skullestad forteller at hun tok med tungskjold til kollegaene. En av dem løper ut for å hente hjelmer.

I SOKKELESTEN: Politiet frigir bilde av Espen Andersen Bråthen inne på Coop Extra i Kongsberg 13. oktober 2021 - retten fikk onsdag 18. mai se overvåkningsvideo fra angrepet. Video: Vegard Krüger Vis mer

De står klare når det kommer melding fra operasjonssentralen om at gjerningsmannen er observert i Peckels gate.

- Vi omprioriterer og går ut med skjoldet. Det begynner å bli mørkt og er et uoversiktlig område. Det er mange plasser å gjemme seg, trapper og gjerder. Det er ubehagelig å gå der ute.

- Vi roper og ber folk komme seg vekk og hjem. «Dette er farlig!». Men folk ser ikke ut til å skjønne alvoret i situasjonen, sier hun.

De tre politibetjentene besluttet å ta bilen for å søke i området. De kjører i Peckels gate og Hyttegata på let etter Bråthen. Etter hvert ble de bedt om å returnere til Coop-butikken for å søke etter flere skadde.

- Vi søker gjennom Coop, men finner ingen der. Jeg ser pilene sitter i veggene og det er ganske guffent å gå der inne. Vi regnet med å finne skadde. Da vi nesten er ferdig med å søke gjennom Coop, får vi melding om at det er hørt skrik i Hyttegata.

De tre politibetjentene drar ned til Hyttegata, hvor de ser at det er flere patruljer på stedet. En kvinne er funnet hardt skadd og får hjelp. Skullestad blir i Apotekergata/Hyttegata for å sikre stedet.

- Et høyt skrik

Samtidig er kollega Aksel Åsheim på full fart i retning der gjerningspersonen er observert.

- Vi var i Hyttegata cirka klokka 18.45 til fots. Omtrent ved nummer 23. Vi forsøkte å lokalisere gjerningspersonen. Så ble det hørt et høyt skrik. Jeg så deretter en person som var midt i Hyttegata - 50 meter fra der jeg var. Det var der skriket kom fra, sier han fra vitneboksen.

PÅGREP BRÅTHEN: Aksel Åsheim pågrep Espen Andersen Bråthen. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
PÅGREP BRÅTHEN: Aksel Åsheim pågrep Espen Andersen Bråthen. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer

Vedkommende passet beskrivelsen de hadde fått av gjerningspersonen.

- Jeg kunne ikke se om han hadde noe i hendene. Han hadde ansiktet mot oss. Han ble anropt og løp så vekk fra oss, og forsvant inn på motsatt side av Hyttegata, forteller Åsheim.

En hundefører, en annen politibetjent og Åsheim fulgte på og meldte fra på samband at de hadde sett ham. De fulgte etter ham inn i portrommet i Hyttegata 18.

GJENFØDELSE: Espen Andersen Bråthen (38) startet onsdag sin frie forklaring i forbindelse med rettssaken etter Kongsberg-drapene som skjedde 13. oktober i fjor. Forsvarer, advokat Fredrik Neumann forklarer at Bråthen hadde bisarre visjoner om at han måtte drepe for å bli gjenfødt. Video: Vegard Krüger. Vis mer

Avfyrte varselskudd

- Det var ganske mørkt. Vi stanset opp og anropte høyt at det var politiet, at vi var bevæpnet og at han måtte komme fram med hendene synlige ellers risikerte han å bli skutt. Han dukket så opp, stakk seg kjapt fram og kastet det jeg oppfattet som en stor kniv mot oss før han forsvant tilbake igjen.

Åsheim forteller at han fortsatte å anrope ham inne i bakgården, uten hell.

- Han hadde kurs mot inngangsdørene til flere boenheter. Han var «høyt oppe» i kroppsspråket. Dirret litt. Jeg skjøt et varselskudd lavt til høyre for ham. Da skvatt han til og stanset, la seg ned og ble pågrepet.

Åsheim forteller at Bråthen hadde en knivslire nedover beinet og at denne var tom. Den pågrepne ble gjenkjent til å være Espen Andersen Bråthen. Politiet sikret en blodig kniv.

Bråthen ble deretter kjørt til legevakt hvor det ble tatt blodprøve.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer