Seiling:

Dramatisk spekkhogger-angrep

Et norsk seilas fra Dublin til Madeira tok en dramatisk vending da spekkhoggere angrep båten til Ester Kristine Størkson (27) og faren.

DRAMA: Minst fem spekkhuggere angrep båten til Atlanterhavet, ifølge den norske seileren Ester Størkson. Foto: Privat
DRAMA: Minst fem spekkhuggere angrep båten til Atlanterhavet, ifølge den norske seileren Ester Størkson. Foto: Privat Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

- Jeg våknet brått av noen unaturlige, kraftige rykk i båten og kom opp for å se hva som skjedde. Roret ble slengt fra side til side i høy fart, og det rykket mye i båten, skriver Størkson i en e-post til Dagbladet.

Planen til henne og faren var å seile direkte fra Dublin i Irland til den portugisske øya Madeira. En rute de hadde lagt nettopp for å unngå spekkhogger-angrep, forklarer Størkson.

Det tok ikke mange sekundene før de skjønte hva som var på ferde.

- Det var minst fem spekkhoggere, blant annet en mor og en kalv, og de holdt på i rundt 15 minutter før de dro sin vei, skriver Størkson.

Det var Seilmagasinet som omtalte det dramatiske angrepet først.

ERFAREN: Ester Kristine Størkson har tidligere krysset Atlanteren. Foto: Nathan Molyneaux
ERFAREN: Ester Kristine Størkson har tidligere krysset Atlanteren. Foto: Nathan Molyneaux Vis mer

Hun forteller at de skrudde av autopilot, ekkolodd samt tok ned seilet på båten. Alt for å gjøre delfinarten som kalles «Killer whale» på engelsk mindre interessert i seilbåten.

Størkson gikk i overlevelsesmodus under hendelsen.

- Jeg gikk veldig raskt i overlevelsesmodus og så etter pass og livbåt. Jeg sa til pappa at «nå tenker jeg ikke helt klart, så da må du tenke for meg». Pappa var som vanlig stødig og rolig og etter rundt 5 minutter var jeg også i stand til å diskutere hvordan vi skulle håndtere denne situasjonen. Det var ubehagelig, men samtidig ikke så mye vi kunne gjøre fra eller til, skriver hun.

FREYA: Tre personer som badet på Kadettangen i Bærum fikk et litt for nært møte med hvalrossen Freya. Video: Tipser Vis mer

Ifølge seileren er det ikke uvanlig at slikt forekommer langs Spania og Portugals kyster, men det er uvanlig så langt nord.

- Det er ikke sikkert om det er angrep, lek eller trening, så på engelsk har mange valgt å omtale det som «orca encounters» inntil vi vet mer.

Størkson skriver at hun har respekt for det enorme pattedyret, men synes det er trist når det ender slik.

- Det er ikke noe vi kan ha kontroll over, og det er kraftige saker. Spekkhoggere er flotte dyr, men trist at det ender slik, skriver hun.

Etter hendelsen heiste de ned et kamera for å ta bilde av roret på seilbåten. Det så slik ut:

KNUST: Store deler av roret på seilbåten ble knust i filler av de sterke spekkhuggerne. Foto: Privat
KNUST: Store deler av roret på seilbåten ble knust i filler av de sterke spekkhuggerne. Foto: Privat Vis mer

- Store deler av roret er forsvunnet, men vi klarte å komme oss til havn for egen maskin, om enn vinglete. Nå venter vi på å få komme opp på land så skroget kan inspiseres grundig, og så trenger vi et nytt ror før vi kan seile videre, skriver Størkson.

RETT KURS: Spekkhuggeren har kurs rett mot seilbåten. Foto: Privat
RETT KURS: Spekkhuggeren har kurs rett mot seilbåten. Foto: Privat Vis mer

For tida er de strandet på den franske vestkysten, men når båten er reparert skal faren videre til Kanariøyene. Selv setter hun veien hjem til studier, men med et lengre mål for øye.

- Målet er skandinavisk julefeiring på Bequia i Karibia i første omgang, og forhåpentligvis flere eventyr etter det, skriver hun.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer