OPEC kutter oljeproduksjon

Dramatisk spill i kulissene kan gi norsk oljeopptur og sterkere krone. Men ikke alle er fornøyde

- Olje er ikke bare er en energikilde. Historisk er det også blitt brukt som et maktvåpen.

OLJESPILLET: Her går Venezuelas oljeminister (midten) sammen med Saudi-Arabias energiminister Khalid al-Falih under gårsdagens åpning av et energitoppmøte i Algerie. Saudi-Arabia er blant nøkkelspillerne i OPEC. Foto: Ryad Kramdi/AFP/NTB Scanpix
OLJESPILLET: Her går Venezuelas oljeminister (midten) sammen med Saudi-Arabias energiminister Khalid al-Falih under gårsdagens åpning av et energitoppmøte i Algerie. Saudi-Arabia er blant nøkkelspillerne i OPEC. Foto: Ryad Kramdi/AFP/NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): - Når OPEC-landene nå velger å samarbeide, så betyr det at oljeprisen kommer til å stige raskere, sier oljeanalytiker i Nordea Markets Thina M. Saltvedt til Dagbladet.

Onsdag ble det kjent at OPEC-medlemmene tilsynelatende er enige om å kutte oljeproduksjonen med inntil 750 000 fat per dag, ifølge kilder i kartellet. Saudi-Arabia har stått sentralt i disse forhandlingene, og oljeprisen styrket seg kraftig etter meldingene.

OPEC bekrefter at enigheten går ut på å kutte den daglige produksjonen fra dagens 33,47 millioner fat til 32,5-33 millioner fat.

Saltvedt og en rekke andre eksperter er overrasket over den plutselige enigheten.

- Historisk har det vært et iskaldt klima mellom blant annet Saudi-Arabia og Iran, og derfor er det overraskende at de nå har kommet til en enighet. Forrige gang disse landene ble enige om å kutte i produksjonen var under finanskrisa for åtte år siden, forteller oljeanalytikeren.

Oljepris opp seks prosent

Foreløpig er det uvisst akkurat hva enigheten innebærer, og det vil først bli endelig avgjort i november.

Usikkerheten til tross, oljemarkedet reagerte umiddelbart.

Gjennom natta steg prisen på nordsjøolje med seks prosent, og nådde en topp på 49,05 dollar fatet. Torsdag ettermiddag lå prisen på 49,08 dollar fatet, etter at den hadde han vært rundt 48 dollar tidlig på dagen. Det er likevel fortsatt langt over de rundt 46 dollarene den lå på i forkant av møtet onsdag.

- Saudi Arabia satser på at et lite kutt i produksjon vil betale seg selv gjennom høyere oljepriser og dermed høyere inntekter, forklarer Jamie Webster, stipendiat ved Senter for Global Energy Policy ved Columbia University i New York til Bloomberg.

OPEC

 • OPEC står for Organisasjonen av oljeeksporterende land (Organization of the Petroleum Exporting Countries).
 • Organisasjonen regnes som et kartell, og har hovedsete i Wien.
 • Algerie, Angola, De forente arabiske emirater, Ecuador, Iran, Irak, Kuwait, Libya, Nigeria, Qatar, Saudi-Arabia og Venezuela er medlemmer av OPEC. Andre viktige produksjonsland som Russland, USA og Norge står utenfor.
 • Organisasjonens evne til å kontrollere oljeprisen avtok etter store oljefunn blant annet i Mexicogolfen og Nordsjøen.

Saltvedt kommenterer at selv om oljeprisen spratt opp seks prosent, så ligger den fortsatt og vaker mellom 45 og 50 dollar fatet, det samme nivået den har ligget på siden april.

Nordea-analytikeren hadde i utgangspunktet estimert en oljepris på 55 dollar fatet i fjerde kvartal, men vurderte å nedjustere. Med OPEC-nyheten vil ikke Saltvedt lenger nedjustere, og beholder estimatet på 55 dollar fatet.

Årsaken til at markedet ikke har respondert enda mer positivt på nyheten, er usikkerheten knyttet til innholdet i avtalen, og i hvilken grad landene faktisk kommer til å stå ved sine løfter.

- Enn så lenge er det en del uklarheter om hvor mye de faktisk kommer til å kutte, og hvem som kommer til å kutte. Det er uenighet om hvem som skal ta støyten, og så er det alltid et spørsmål om OPEC-landene holder seg til avtalen, de har hatt en tendens til å snu i 12. time, sier Saltvedt.

Dramatisk spill

Og det er et heftig spill som har pågått i kulissene forut for løftet om kutt i oljeproduksjon. Og en viktig brikke i dette spillet, er den omdiskuterte fjerningen av sanksjonene mot Iran.

Iran produserte 3,6 millioner fat olje i slutten av 2011, før USA innførte fullstendig eksportstopp for landet.

Da sanksjonen ble løftet i januar, etter at Iran først hadde gått med på å redusere sitt atomprogram og slippe inspektører fra IAEA inn til alle atomanlegg, varslet Iran at landet vil øke oljeproduksjonen med opptil en million fat per dag. Det uttalte målet var en produksjon på 4 millioner fat.

- Olje er et maktvåpen

Spesielt Saudi-Arabia var ikke spesielt fornøyde med at Iran skulle øke oljeproduksjonen igjen, noe som ville kunne true deres maktposisjon i Midtøsten. Mer olje på markedet betød også at prisene ble presset nedover.

- Saudi-Arabia er helt klart den dominante spilleren i OPEC-kartellet. Deretter følger Iran og Irak. Politisk har det alltid vært steilt mellom Iran og Saudi-Arabia, og det spillet har bidratt til mange konflikter.

Så da Iran kom tilbake som en stor spiller på oljemarkedet i januar, og samtidig bidro til å presse ned oljeprisen, tilbød Saudi-Arabia seg å kutte i sin oljeproduksjon forutsatt at Iran ikke økte sin, forklarer Saltvedt.

- Det var Iran selvfølgelig ikke villig til å gjøre, ettersom det ville ha stanset dem på det samme produksjonsnivået som da sanksjonene ble løftet, og dermed ikke gitt dem noen gevinst, sier Saltvedt, og legger til:

- Olje er ikke bare er en energikilde. Historisk er det også blitt brukt som et maktvåpen.

Startet priskrig

Da Saudi Arabia innså at Iran ikke kom til å fryse sin produksjon, kom de med sitt kyniske mottrekk.

I stedet for å kutte i produksjonen for å balansere markedet endret Saudi Arabia strategi og startet en priskrig ved å øke produksjonen til rekordnivåer. Samtidig økte produksjonen fra Irak med mer enn 1 million fat per dag i år.

Resultatet ble en overproduksjon på mellom 1 og 1.5 millioner fat per dag . Og med høyere tilbud enn etterspørsel, så falt også prisene. Dramatisk.

I desember 2015 lå det over 3 milliarder fat olje på lager rundt om i verden, spesielt i USA og Kina.

- Bare innenfor OPEC så økte de oljelagrene med 200 millioner fat i 2015. Det er sju til åtte prosent høyere enn året før, og det høyeste noensinne. Det produseres mer olje enn man klarer å selge, sa oljeanalytiker i Pareto Securities, Trond Omdal, til Dagbladet den gangen.

Norske konsekvenser

Nå ser det likevel ut til at Iran og Saudi-Arabia har klart å komme til en slags enighet, selv om det gjenstår å se hvem som skal kutta hva. Saltvedt mener uansett kompromisset skyldes den pressete økonomiske situasjonen.

- Enigheten viser at landene er under et stort press, og at villigheten til å ta grep har økt.

Så hva betyr denne forbrødringen for norsk økonomi?

 • Økt oljepris er allerede nevnt, men det setter også i gang en kjedereaksjon av andre konsekvenser, forklarer Saltvedt.
 • Kronekurs og kjøpekraft: - Krona har styrket seg i løpet av natta. Det er igjen hyggelig fordi som skal på ferie, som får mer igjen for pengene.
 • Import: - Den styrkete krona gjør det også billigere for de som importerer varer, som for eksempel klær og sko.

Men det er ikke alle aktører i norsk økonomi som gleder seg over utviklingen.

 • Eksport: - De som ikke er så glad for dette, er nok den delen av norsk eksportindustri som ikke driver med olje og gass. Fiskeindustrien har levd godt med den svake krona, og vil ikke være like begeistret for at den nå styrker seg, sier Saltvedt.

En annen konsekvens av det varslete produksjonskuttet er at Oslo Børs steg med 2,2 prosent til 623,08 poeng torsdag, den største oppgangen på én dag siden tidlig i juli, ifølge E24.

OLJEPRISFALLET

 • Toppnotering for oljeprisen i 2014 var 115,62 dollar fatet, 23. juni.
 • Fire måneder senere lå prisen rundt 90 dollar og skapte panikkstemning da den sank ytterligere.
 • Mange ventet at OPEC i november skulle kutte produksjonen for å få prisen opp.
 • OPEC opprettholdt og økte i stedet produksjonen etter hvert
 • Hensikten var å bidra til ytterligere prisfall for å skvise ut land med høye produksjonskostnader, primært USA.
 • Siden i vår har OPEC økt produksjonen med ytterligere 1,5 millioner fat per dag, med Saudi-Arabia og Irak på nye rekordnivåer.
 • Bunnotering nådde oljeprisen i august 2015 med snaut 42 dollar fatet.
 • OPECs politikk har bidratt til 40 prosent fall i investeringene i skiferolje, fall i USAs produksjon med en halv million fat per dag, og produksjonen ventes å falle ytterligere en halv million fat innen neste sommer.
 • Fallet i oljeproduksjonen i USA er det raskeste fall noe land utenfor OPEC har hatt på flere tiår.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer