OPEC kutter oljeproduksjon

Dramatisk spill i kulissene kan gi norsk oljeopptur og sterkere krone. Men ikke alle er fornøyde

- Olje er ikke bare er en energikilde. Historisk er det også blitt brukt som et maktvåpen.

OLJESPILLET: Her går Venezuelas oljeminister (midten) sammen med Saudi-Arabias energiminister Khalid al-Falih under gårsdagens åpning av et energitoppmøte i Algerie. Saudi-Arabia er blant nøkkelspillerne i OPEC. Foto: Ryad Kramdi/AFP/NTB Scanpix
OLJESPILLET: Her går Venezuelas oljeminister (midten) sammen med Saudi-Arabias energiminister Khalid al-Falih under gårsdagens åpning av et energitoppmøte i Algerie. Saudi-Arabia er blant nøkkelspillerne i OPEC. Foto: Ryad Kramdi/AFP/NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): - Når OPEC-landene nå velger å samarbeide, så betyr det at oljeprisen kommer til å stige raskere, sier oljeanalytiker i Nordea Markets Thina M. Saltvedt til Dagbladet.

Onsdag ble det kjent at OPEC-medlemmene tilsynelatende er enige om å kutte oljeproduksjonen med inntil 750 000 fat per dag, ifølge kilder i kartellet. Saudi-Arabia har stått sentralt i disse forhandlingene, og oljeprisen styrket seg kraftig etter meldingene.

OPEC bekrefter at enigheten går ut på å kutte den daglige produksjonen fra dagens 33,47 millioner fat til 32,5-33 millioner fat.

Saltvedt og en rekke andre eksperter er overrasket over den plutselige enigheten.

- Historisk har det vært et iskaldt klima mellom blant annet Saudi-Arabia og Iran, og derfor er det overraskende at de nå har kommet til en enighet. Forrige gang disse landene ble enige om å kutte i produksjonen var under finanskrisa for åtte år siden, forteller oljeanalytikeren.

Oljepris opp seks prosent

Foreløpig er det uvisst akkurat hva enigheten innebærer, og det vil først bli endelig avgjort i november.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer