Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Dramatisk tagge-video

Togføreren river opp døra etter at 18-åringen har stått på linja og spraya t-banevogna i flere minutter. Sprayboksene og skjellsordene hagler etter ham. I dag viste Oslo byrett den sjokkerende filmen som politiet fant i sekken til 18-åringen som er tiltalt for 130 tilfeller av tagging.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Hendelsen er fra i fjor sommer. To gutter går løs på vogna mens den står på endestasjonen og venter. I flere minutter står de presset mellom vognsettet og det to meter høye gjerdet - mens sprayboksene går for fullt. Det er rundt halvmeteren mellom vogna og gjerdet.

Gruppesignaturen ILS dekker vognsida. De fortsetter med små signaturer på veggene, vinduene, på taket og på dørene. Til slutt oppdager togføreren hva som skjer. Han river opp døra der guttene står, men må raskt trekke seg tilbake for ikke å bli truffet av sprayboksene som hagler mot ham.

- Guttene har ingen respekt for ham. Slik hensynsløs atferd er ikke uvanlig fra taggerne, sier Ove Svenningsen i Oslo Sporveier.

Han har ansvaret for å fjerne og anmelde tagginga på sporveiene. I dag kommenterte han den 40 minutter lange skrytevideoen.

Sprayer i rus

Etter å ha skjelt ut togføreren, klatrer guttene over gjerdet og går mot kameraten som har stått og filmet det hele noen meter unna. 18-åringen som denne uka møter i byretten tiltalt for 130 taggetilfeller siden høsten 1996, kikker fornøyd i kameraet.

- Jeg var så rusa. Jeg har ikke peiling på hvem som filma, svarer 18-åringen på aktors spørsmål

18 ganger angriper taggerkompisene vegger og vogner hos Oslo Sporveier mens de filmer seg selv. Meninga var å vise filmen til andre ungdommer for å skryte, men 6. mai 1999 ble 18-åringen pågrepet og i sekken hans fant politiet videokameraet.

- Jævla drittunge

- Er du gal eller? Er du gal eller?

Gutten som står og filmer tror ikke sine egne øyne når 18-åringen klyver over skinnene og bort til vogna som nettopp har stanset. På de få sekundene han har til rådighet før vogna drar, rekker han akkurat å spraye en tag.

Det samme gjentar seg flere ganger på filmen. Guttene hopper ned på skinnene og sprayer mens toget står i ro noen sekunder. Sjokkerte banepassasjerer stirrer ut vinduene uten å kunne gjøre noe. En annen gang kauker føreren «Jævla drittunge» over høyttaleren. Mens de tagger veggen på Lindeberg stasjon, står ventende passasjerer og ser på. Til slutt kommer en rasende dame.

- Hallo, hva tror dere at dere gjør? Hva sier foreldrene deres?

Guttene ler og håner kvinnen mens de gjør seg ferdige.

10 millioner i året

Ved ett tilfelle sniker de seg inn på vognhallen på Ryen hvor de nedtaggede togene sendes for å bli gjort reine. Guttene tar seg god tid med sprayboksene før de stikker.

- Det koster oss 10 millioner kroner i året å fjerne tagginga. Hvert år anmelder vi 8-10.000 taggetilfeller, forklarer Svenningsen i Oslo Sporveier.

18-åringen har fått erstatningskrav mot seg på rundt 200 000 kroner.

<B>TAGGESHOW I RETTEN:</B> Retten viste i dag filmen der tiltalte er i aksjon. Politimannen på bildet jobber i taggemiljøet og ønsker ikke å vise ansiktet.
<B>KUNST ELLER HÆRVERK:</B> 18-åringen er tiltalt for 130 tilfeller av tagging. Dom faller trolig i begynnelsen av neste uke.