Dramatisk uhell i Halden-reaktoren

Den 28. januar i år skjedde et uhell med et brenselselement inne i Halden-reaktoren. Siden har reaktoren vært stengt. Bellona karakteriserer uhellet som det verste siden 1963.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Det skjedde et utslipp av radioaktivitet til reaktortanken. Sikkerhetssystemet koblet seg inn og lukket dette inne i systemet, opplyser strålevernsjef Evelyn Foshaug til Dagbladet.

Da uhellet skjedde skrudde sikkerhetssystemet automatisk av reaktoren. Den vil tidligst bli startet opp i månedsskiftet mars/april.

- Dette gjør vi for å la radioaktiviteten dø ut inne i systemet. Vi tar ingen sjanser ovenfor ansattes sikkerhet. Dette er noen av de høyeste strålingsverdiene vi har hatt i systemet, sier strålevernsjefen.

- Det er ingen dramatikk i dette. Vi har ikke utslipp til omgivelsene, sier informasjonssjef ved Institutt for Energiteknikk (IFE), Victor A. Wikstrøm.

- Hvorfor blir dette uhellet først kjent nå?

- Uhellet ble rapportert til myndighetene på korrekt vis. Vi la også ut informasjon om dette på våre hjemmesider noen dager etterpå. Vi så ingen grunn til ytterligere å gå ut med en pressemelding, sier Wikstrøm til Dagbladet.

Verste siden 1967

- Så vidt Bellona kan se er dette det mest alvorlige uhellet siden 1967 ved denne reaktoren. Alvoret i dette understrekes av at reaktoren har vært avstengt over såpass lang tid, sier Thomas Nilsen ved Bellona.

Haldenreaktoren eksperimenterer med utprøving av blandingen uran og plutonium, blant annet levert fra Storbritannia.

- Bellona er sterkt kritiske til denne uttestingen. Dette såkalte MOX-brenselet vet vi lite om sikkerheten ved, og IFE holder de meste opplysningene hemmelige for oss, sier Nilsen.

Gammel og farlig?

I følge Bellona er Halden-reaktoren en dinosaur som bør stenges for godt.

- Dette er en av de eldste reaktorene som er i drift i verden i dag. Det er ikke utenkelig at dette har en sammenheng med uhellet. Reaktoren bør stenges av for godt, mener leder i Bellona Fredric Hauge. Han mener myndighetene ikke kjenner risikoen for eksperimenteringen ved den gamle reaktoren.

Wikstrøm ved IFE mener Bellona overdriver. - Vi har drevet denne reaktoren uten ulykker i 40 år. Vi tar sikkerheten meget alvorlig, sier Victor A. Wikstrøm til Dagbladet.