Dramatisk utvikling:
- Skremmende

Forskere slår alarm om situasjonen i Arktis.

DRAMATISK: Utviklingen i Arktisk bekymrer forskerne. Her er en såkalt polynya avbildet, som er et hull i sjøisen på størrelse med Luxembourg. Foto: European Union, Copernicus Sentinel-3 imagery
DRAMATISK: Utviklingen i Arktisk bekymrer forskerne. Her er en såkalt polynya avbildet, som er et hull i sjøisen på størrelse med Luxembourg. Foto: European Union, Copernicus Sentinel-3 imagery Vis mer
Publisert

- Alle piler peker rett nedover, og det går veldig fort. Det er ikke nødvendigvis likt hvert år, men i snitt så går det altfor fort.

Det sa klimaforsker Bjørn Hallvard Samset til Dagbladet i 2018. Han refererte til sjøisen i Arktis, som de siste åra har smeltet i et tempo som har sjokkert eksperter verden over.

Nå har det imidlertid kommet fram nye detaljer som situasjonen i Arktis, som skaper ytterligere bekymring blant forskerne.

- Skremmende

De siste åra har det blitt mindre og mindre sjøis i Arktis. Siden målingene av isen begynte i 1978, har den arktiske sjøisen mistet omtrent 13 prosent av arealet for hvert tiår.

Den minste utbredelsen ble målt i 2012, da det var 3,57 millioner kvadratkilometer med is i Arktis. I september i år ble det registrert 4,92 millioner kvadratkilometer, noe som tilsvarer den 12. laveste utbredelsen noensinne, ifølge National Snow and Ice Data Center (NSIDC).

KLIMAALARM: Avtroppende statsminister Erna Solberg (H) er i New York under FN-toppuka. Hun understreker alvoret i klimasituasjonen. Reporter/foto: Vegard Kvaale / Dagbladet TV Vis mer

Samtidig som arealet minker, blir isen stadig tynnere og yngre. De dramatiske tendensene har den siste tida også vært synlig i det som omtales som «The Last Ice Area (LIA)», som på norsk kan oversettes til det siste isområdet. Det er her den mest robuste isen i Arktis ligger, og området - som strekker seg fra nord-Grønland til den kanadiske Ellesmereøya - er derfor kjent for å være ekstremt motstandsdyktig mot varme.

Ny forskning avslører imidlertid at LIA kanskje ikke er like motstandsdyktig som først antatt. Bilder tatt av NASA i fjor viser nemlig et hull på størrelse med Luxembourg i isen i det ellers robuste området.

- Det er skremmende, sier fysikkprofessor Kent Moore til nyhetsmediet Mashable.

Dramatisk

Hullet, som på fagspråk heter polynja, vekker bekymring blant klimaforskere.

Det er første gang forskere har oppdaget et så stort hull i isen, og arktisk-forsker Zachary Labe mener at det er et tydelig tegn på den dramatiske utviklingen i Arktis.

- Dette er bare en indikator på hvordan menneskeskapte klimaendringer dramatisk transformerer Arktis med et skifte fra eldre og tykkere is til yngre og tynnere is, sier Labe til Mashable og utdyper:

- Tynnere is kan lettere flyttes rundt og brytes fra hverandre av sterke stormer og store bølger.

Utviklingen i Arktis kan også få store konsekvenser for resten av verden.

Det faktum at sjøisen blir tynnere, kan føre til at det arktiske dyrelivet går tapt. Samtidig vil oppvarmingen av Arktis øke ytterligere, noe som både vil påvirke infrastrukturer i området og globale værsystemer, skriver danske TV 2.

Les alt om klimatoppmøtet Les alt om klimatoppmøtet

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer