Dramatisk vending: - Har ikke kontroll

Smitteutbruddet i Lyngdal i Agder fortsetter å vokse. Nå går kommunen til politianmeldelse.

SMITTEUTBRUDD: Coronautbruddet i Lyngdal startet etter at to personer, som deltok på arrangementer på Betania bedehus forrige helg, testet positivt. Foto: Krister Kvinlaug/Lyngdals Avis / NTB
SMITTEUTBRUDD: Coronautbruddet i Lyngdal startet etter at to personer, som deltok på arrangementer på Betania bedehus forrige helg, testet positivt. Foto: Krister Kvinlaug/Lyngdals Avis / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

SISTE: Fra natt til søndag blir det forbud mot alle arrangementer i seks kommuner på Sørlandet. Lørdag kveld omtaler Lyngdal kommune smittesituasjonen som alvorlig og uoversiktig.

Det er rapportert 47 nye smittede med coronaviruset siste døgn i Agder, melder Fædrelandsvennen.

I en pressemelding lørdag ettermiddag skriver Lyngdal kommune at smittesituasjonen i kommunen har tatt en dramatisk vending det siste døgnet.

- I løpet av lørdag 14. november har kommunen fått melding om til sammen 26 nye smittetilfeller i Lyngdal. Så langt.

Kommunen går til politianmeldelse for brudd på smittevernloven.

INTENS JAKT: Økokrim jakter nå på corona-juksere. Her fra en aksjon sist torsdag. Foto: Bjørn Langsem/Dagbladet Vis mer

Nærmer seg nedstenging

Alle de nye smittetilfellene er knyttet til det fra før av kjente utbruddet i det kommunen omtaler som «det fremmedspråklige miljøet», med forgreininger til andre kommuner.

- Kommunen er også kjent med at pålagt isolasjon ikke er blitt overholdt. Dette er brudd på smittevernloven som Lyngdal kommune konsekvent politianmelder, heter det i pressemeldingen.

Kommunen er i en situasjon som nærmer seg rødt nivå og full nedstenging, advares det om.

- Så mange smittetilfeller gjør situasjonen uoversiktlig, og smittesporingsarbeidet komplisert. Det dreier seg nå om et stort antall nærkontakter som må pålegges karantene.

Det slås fast at det ikke lenger er kontroll på smittesituasjonen i Lyngdal kommune.

CORONA: Helse- og omsorgsminister Bent Høye mener det er problematisk at folk reiser til nærliggende kommuner for å ta seg en fest. Video: NTB Vis mer

I løpet av lørdagen skal det holdes et regionalt krisemøte, deretter blir det et nytt møte i kommunens kriseledelse.

I kommunen ble det avholdt to samlinger i et miljø tilknyttet en religiøs menighet forrige helg. I etterkant av en samling skal det ha blitt rapportert om to smittetilfeller fredag. Et hundretall personer, både barn og voksne, skal imidlertid ha deltatt på samlingene, skrev NRK fredag.

Bes om å holde seg inne

Kommuneoverlege Henriette Pettersen i Lyngdal har bedt innbyggerne i kommunen om å holde seg inne.

- Jeg råder alle innbyggere i Lyngdal til å bevege seg så lite som overhodet mulig i helga, til vi får oversikt over situasjonen. Folk bør ikke gjøre annet enn nødvendige innkjøp, ikke gå til byen, men heller gå tur i skogen om de skal ut, sa Pettersen til Fædrelandsvennen fredag.

IKKE LENGER SMITTEFRITT: Det er påvist coronasmitte på Vanuatu. Landet var et av få som ennå ikke hadde registrert smitte. Reporter: Christian Roth Christensen Vis mer

- Alle risikofaktorer tilsier at vi får et større utbrudd nå. Det kan selvsagt bli alt og ingenting, dette, men jeg er veldig bekymret, sa hun.

Det nevnte miljøet har forgreininger til Lindesnes, Farsund og Søgne.

I en pressemelding lørdag informerer førstnevnte at 17 personer bosatt i kommunen er bekreftet smittet etter deltakelse på menighetstreffet.

- Det er forventet at tallet vil øke, heter det i pressemeldinga.

Til Fædrelandsvennen sier kommuneoverlege i Lindesnes, Viggo Lütcherat, at de nå jobber på spreng med å få oversikt over situasjonen.

- Tallet er stort, og vi jobber intenst nå med å få kontroll på dette nå. Så kommer vi til å informere mer utover kvelden, men akkurat nå må vi jobbe for å få kontroll over situasjonen.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer