PAMPLONA: En 22 år gammel amerikansk student blir spiddet av en okse under det årlige og omdiskuterte okseløpet i Pamplona, Spania. Video: NTB Scanpix Vis mer Vis mer

Okseløp i Pamplona

Dramatisk video: Her tar oksene igjen den 22 år gamle studenten

Flere skadd under årets festival i Pamplona.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet/NTB): Fire amerikanere, to franskmenn og tre spanjoler har blitt skadd hittil i årets San Fermin-festival i nordspanske Pamplona, ifølge Washington Post.

Nyhetsbyrået Reuters skriver at en 46 år gammel spanjol fikk alvorlige skader i hodet og beinet etter at han ble stanget. Deretter ble han kastet opp i lufta av en okse i fredagens løp.

Blant amerikanerne som ble rammet av oksene, er en 35-åring ble truffet i magen, en 29-åring i skrittet, og 22-åringen vist i videoen over.

Skadene til de tre oppgis å være mindre alvorlige.

Spiddet gjennom armen

Mannen i videoen skal være den tredje amerikanske turisten som er blitt stanget av en okse i løpet av helga.

Videoen øverst i saken viser at den 22 år gamle amerikanske studenten blir dratt langs bakken etter oksen.

Oksen satte hornet gjennom armen på den unge mannen. Og man kan tydelig høre opprørte skrik fra publikum som overvar det hele.

Hjelpepersonell kom løpende bort like etter, og behandlet turisten på stedet før han ble fraktet videre til sykehus, skriver Reuters.

Flere skadde

Samtidig ble flere deltakere ble behandlet på stedet for skrubbsår og mindre skader da to av oksene skilte lag med det andre paret på vei til byens tyrefekterarena.

De tilbakela den 850 meter lange ruta langs de brosteinsbelagte gatene på snaut tre minutter. Det regnes som gjennomsnittshastighet for okseløpet.

Fredagens okser kom fra Cebada Gago-gården, kjent for å være fyrrige. Dette fordi de tradisjonelt har forårsaket flere skader.

Siden de debuterte i Pamplonas trange gater i 1985, har disse oksene fra sør i landet skadd 53 mennesker.

Kontroversiell effekt

San Fermin-festivalen går over åtte dager og folk fra hele verden kommer til Pamplona for å være med i de tradisjonelle okseløpene.

Selve arrangementet er svært kontroversielt. Siden de begynte å regne på dødstall i 1910, har 15 mennesker mistet livet.

I tillegg kritiseres festivalen av dyrevernere. Flere organisasjoner for dyrebeskyttelse har rettet søkelyset mot festivalen og protestert mot den.

Samtidig trekker okseløpet mange turister fra hele verden til Pamplona.