I KRYSSILDEN: CNNs Nick Paton Walsh havnet midt kryssilden i kampene mellom irakiske styrker og terrorgruppa IS nær den svært strategisk viktige byen Mosul. Video: CNN Vis mer Vis mer Vis mer

IS og Irak

Dramatiske bilder fra Mosul: Her havner han i kryssilden mellom IS og kurdiske soldater

Kampene raser i Mosul. Regjeringen sier de har inntatt ni landsbyer øst for den irakiske storbyen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Den 10. juni 2014 falt Mosul.

Nå forsøker irakiske styrker, militært støttet av USA, å ta tilbake sitt lands nest største by fra IS, og det meldes om harde kamper.

Blant de som rapporterer på stedet er CNN. Bildene deres viser en skuddveksling noen få kilometer utenfor storbyen.

- En kom rett mot meg, sier kanalens reporter, mens han og kurdiske Peshmerga-styrker krøker seg bak bilene brukt i krigføringen mot terrorgruppa.

Et annet klipp viser en bil, fylt av eksplosiver ifølge CNN, kjører mot styrkene til koalisjonen som kjemper mot de omkring 5000 IS-krigerne som skal befinne seg i området.

HARDE KAMPER OM MOSUL: Irakiske styrker rykker fram mot den IS-kontrollerte storbyen Mosul. Foto: AFP PHOTO / SAFIN HAMED/NTB
HARDE KAMPER OM MOSUL: Irakiske styrker rykker fram mot den IS-kontrollerte storbyen Mosul. Foto: AFP PHOTO / SAFIN HAMED/NTB Vis mer

Påstår å ha framgang

Den irakiske regjeringen hevder å ha påført store skader på IS-bastionen. Ifølge CNN skal de og Peshmerga-styrker ha inntatt 9 landsbyer øst for Mosul, samt en viktig innfartsvei.

Dette mindre enn et døgn etter at kampene begynte.

- Vi har hatt stor suksess. Dette er den første gangen Peshmerga og den irakiske hæren har kjempet sammen mot IS, sa Masoud Barzani, president for den autonome kurdiske regionen i Nord-Irak, tidligere i dag.

- Alle som flykter blir drept

Samtidig melder The Guardian om en sivilbefolkning som er svært utsatt.

Mosul har rundt 1,5 millioner innbyggere, og en av dem forteller om en hardt presset situasjon.

- Det er ingen penger til mat, og alle som flykter blir skutt og drept, sier 22-åringen som tar i bruk kodenavnet Abu Sabra for å ikke bli gjenkjent.

Han sier til The Guardian at flere av innbyggerne i byen venter på rett tidspunkt for å gjøre opprør mot okkupantene.

- De har fått nok. I mitt nabolag bruker folk mobiler åpenlyst, selv om det er forbudt. Folk gjemmer unna våpen, slik at de kan kjempe mot IS når Peshmerga-styrkene og hæren inntar byen.

FORKLARING: Hvorfor er slaget om Mosul viktig? Her er forklaringen. Video: CNN Vis mer

Venter langvarige kamper

Det kan ta tid.

Flere analytikere forventer at slaget om Mosul blir langvarig. Det vil være dårlig nytt for byens befolkning.

- Sivile i Mosul vil måtte ta umulige valg. Hvis de blir i byen, risikerer de å bli drept ved å bli skutt eller bombet - og å få for lite mat. Hvis de flykter, risikerer de å bli skutt av snikskyttere eller å gå på landminer som er lagt i jorda rundt byen, sier Alun McDonald, talsmann for Redd Barna, med base i Dohuk.

Frykter humanitær krise

De harde kampene gjør at FN frykter en gigantisk flyktningsstrøm ut av byen, ifølge BBC.

Organisasjonen ber derfor medlemsland om midler til å møte den forventede flyktningkatastrofen.

Hjelpeorganisasjoner advarer om at sivile liv nå er i stor fare, skriver Al Jazeera. Hvis så mange som én million mennesker flykter, fryktes en enorm humanitær krise.

- Å beskytte sivile må være en av de viktigste delene av militærstrategien, sier Filippo Grandi, FNs høykommisær for flyktninger.