Dramatiske bilder viser hvordan en av verdens største innsjøer blir borte

I år har hele den sørlige delen av Aralsjøen tørket inn.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Dramatiske satellittbilder fra NASA viser hvordan vannet i Aralsjøen i grenseområdene mellom Kasakhstan og Usbekistan forsvinner.

Innsjøen, som en gang var verdens fjerde største, har krympet i størrelse siden 1960-tallet da Sovjet avledet to tilløpselver for å omgjøre tørre områder til dyrket mark.

Bildeserien fra NASA dokumenterer vannstandens bevegelser de siste fjorten årene. Den svarte linjen på bildet viser innsjøens areal i 1968.

- Dette er et eksempel på hvor galt det kan gå, sier Jan Henning L'Abée-Lund i Norges vassdrags og energidirektorat (NVE) om den sentralasiatiske innsjøen.

Sørlig del borte Som bildene viser var innsjøen allerede i år 2000 halvert fra det opprinnelige nivået på hele 68 000 kvadratkilometer.  Det som tidligere var en stor innsjø var blitt til to mindre innsjøer. Kasakhstan har forsøkt å redde og fylle opp igjen den nordlige delen av innsjøen, og har bygd opp et demningssystem som sto ferdig i 2005. 

Selv om de lykkes med å heve vannstanden i den nordlige delen med flere meter, var demningen nådestøtet for den sørlige delen som det ble vurdert at det ikke var for sent å redde.

I år, etter et halvår med spesielt lite nedbør, er den sørlige delen for første gang i moderne historie fullstendig tørket inn.

Miljøkatastrofe At innsjøen forsvinner har vært en katastrofe for miljøet i området.

Fiskeriet og samfunnene som har vært avhengig av dette har kollapset. Vannet som har vært igjen har blitt stadig saltere. Den minkende mengden vann har ikke klart å ta unna for forurensing fra kunstgjødsel og miljøgifter. Salt og støv fra den tørre sjøbunnen blåser vekk og ødelegger jorden i området rundt. I tillegg har vintrene blitt kaldere og somrene varmere når sjøen modererende effekt er borte, skriver NASA.

I tillegg vil det også trolig påvirke grunnvannet, påpeker Jan Henning L'Abée-Lund i NVE overfor Dagbladet.

- Innsjøens vannstand står i samspill med grunnvannet. Når innsjøens vann synker, vil også grunnvannet synke. Folk i nærheten som benytter seg av grunnvannet, vil måtte borre dypere for å nå grunnvannet.  Det er et storstilt eksperiment med dramatiske effekter på økosystemet, grunnvann, landskap og erosjon, sier han.