Dramatiske bilder viser hvordan en av verdens største innsjøer blir borte

I år har hele den sørlige delen av Aralsjøen tørket inn.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Dramatiske satellittbilder fra NASA viser hvordan vannet i Aralsjøen i grenseområdene mellom Kasakhstan og Usbekistan forsvinner.

Innsjøen, som en gang var verdens fjerde største, har krympet i størrelse siden 1960-tallet da Sovjet avledet to tilløpselver for å omgjøre tørre områder til dyrket mark.

Bildeserien fra NASA dokumenterer vannstandens bevegelser de siste fjorten årene. Den svarte linjen på bildet viser innsjøens areal i 1968.

- Dette er et eksempel på hvor galt det kan gå, sier Jan Henning L'Abée-Lund i Norges vassdrags og energidirektorat (NVE) om den sentralasiatiske innsjøen.

Sørlig del borte Som bildene viser var innsjøen allerede i år 2000 halvert fra det opprinnelige nivået på hele 68 000 kvadratkilometer.  Det som tidligere var en stor innsjø var blitt til to mindre innsjøer. Kasakhstan har forsøkt å redde og fylle opp igjen den nordlige delen av innsjøen, og har bygd opp et demningssystem som sto ferdig i 2005. 

Selv om de lykkes med å heve vannstanden i den nordlige delen med flere meter, var demningen nådestøtet for den sørlige delen som det ble vurdert at det ikke var for sent å redde.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer