Vintervær i Oslo-marka

Dramatiske funn om Oslo-vinteren: Her ble det 39 færre skidager

Meteorolog Gustav Bjørbæk har undersøkt klimaendringene og skiføret i Oslo-marka.

BART: Antall skidager ved målestasjonen Bjørnholt midt i Oslo-marka har krympet med 39 dager de siste 30 åra, sammenliknet med den foregående 30-årsperioden. En skidag regnes som 25 centimeter snø eller mer. Foto: Espen Bratlie / Samfoto
BART: Antall skidager ved målestasjonen Bjørnholt midt i Oslo-marka har krympet med 39 dager de siste 30 åra, sammenliknet med den foregående 30-årsperioden. En skidag regnes som 25 centimeter snø eller mer. Foto: Espen Bratlie / Samfoto Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

(Dagbladet): Pensjonert klimaforsker og værnestor Gustav Bjørbæk er trolig personen her til lands med best oversikt over været og vinden som har vært.

I den nye boka «Marka på sitt beste» har han nå også gjort et stort oppsamlings- og analysearbeid for å beskrive vinterforholdene i Norges kanskje aller mest brukte turområde.

For dem som liker snø og skiføre, er resultatene dyster lesing. Bjørbæk har analysert værdata for mange tiår tilbake og sammenliknet forskjellige perioder.

39 færre skidager

Meteorologer opererer med en offisiell og internasjonalt bestemt 30-års sammenlikningsperiode. Den perioden er fra 1961 til 1990 og brukes fortsatt. I 2020 får vi en ny normalperiode for klimaforskningen (1991-2020).

Bjørbæk har derfor konstruert en ny normalperiode fra 1986 til 2015 og sammenliknet den med data fra den forrige 30-årsperiode.

Antall ski- og vinterdager har blitt betraktelig mindre. Det mest dramatiske fallet finner vi ved målestasjonen Bjørnholt i Nordmarka, 360 meter over havet.

Ved den populære skistua og kafeen midt i Nordmarka, har antall skidager minket med 39 dager de siste 30 åra sammenliknet med perioden før.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer