Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Dramatiske konsekvenser

I årets budsjett mister Forsvaret 366 millioner. Regjeringen bryter mot egne planer. Utenlandsoppdrag under press.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Årets budsjett er av den flate sorten. På sikt er det grunn til alvorlig bekymring, sier forsvarssjef Sverre Diesens gjennom talsmann Petter Lindqvist til Dagbladet.no.

Med regjeringens kutt til logistikkorganisasjonen i Forsvaret kan utenlandsoppdrag settes i fare. Kuttet på 366 millioner rammer et av de viktigtste leddene i utenlandsoppdragene.

- Den utviklingen som har begynt kan gi dramatiske konsekvenser og vil medføre radikale tiltak, sier han.

Justert for lønns- og prisvekst blir forsvarsbudsjettet for 2007 redusert med 366 millioner. Detet er en nedgang på 1,2 prosent fra 2006, melder NTB.

Samspillet mellom de ulike enhetene i forsvaret er så tett at kutt ett sted rammer andre virksomheter.

- Alt er gjensidig avhengig. Dette rammer helheten og vil bli krevende, slår Limdqvist fast, overfor Dagbladet.no.

Det er spesielt utenlandsoppdragene som bekymrer forsvarssjefen.

- Årets budsjett er av den flate sorten. På sikt er det grunn til alvorlig bekymring, sier Diesen, gjennom sin talsmann.

I statsbudsjettet for 2007 er det norske bidraget til ISAF-styrken i Afghanistan første prioritet. Som det neste mulige oppdraget nevnes Darfur i Sudan, der regjeringen tidligere har sagt Norge skal bidra.

REDD OPPDRAG I UTLANDET RYKER: Med dagens budsjettkutt i forsvaret er forsvarssjef Sverre Diesen bekymret for at politikerne på lang sikt ikke bevilger nok penger til det de har lovet å bidra med internasjonalt. Foto: Scanpix
REDD OPPDRAG I UTLANDET RYKER: Med dagens budsjettkutt i forsvaret er forsvarssjef Sverre Diesen bekymret for at politikerne på lang sikt ikke bevilger nok penger til det de har lovet å bidra med internasjonalt. Foto: Scanpix Vis mer

Om noe må kuttes kan Darfur-innsatsen ryke.

- Vil spare de internasjonale operasjonene

Senere fredag tok forsvarssjefens talsmann igjen kontakt.

- Vi ønsker å presisere at vi ikke forskutterer politiske avgjørelser, som en eventuell deltakelse i Darfur er. Målet vårt er å kunne håndtere to større internasjonale operasjoner, sier Lindqvist til Dagbladet.no.

- Vårt mål er at kuttet ikke skal ramme de internasjonale operasjonene.