Dramatiske møter i natt

I natt satt landbruksminister Bjarne Håkon Hanssen i lange krisemøter med sine rådgivere. Etter det Dagbladet forstår, kan regjeringen allerede i dag innføre importforbud mot klovdyr og kjøtt- og melkeprodukter fra EU.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Dermed kan regjeringen være i ferd med å komme opposisjonen og bondeorganisasjonene i møte: De reagerte med forferdelse da regjeringen i går ettermiddag utelukkende iverksatte importforbud for franske dyr og produkter.

- Et forbud mot innførsel av klovdyr og klovdyrprodukter fra hele EU er et så dramatisk vedtak at vi i tilfelle vil ha grundig saksbehandling på forhånd, sa landbruksminister Bjarne Håkon Hanssen da han i går ettermiddag møtte pressen etter et fem timer langt møte med eksperter og rådgivere.

I løpet av natt til i dag kan Hanssen og hans ekspertpanel ha fullført dette arbeidet.

Protester

I går ettermiddag ble Hanssen beskyldt for passivitet.

- Regjeringen må ikke nøle lenger, men innføre totalt importforbud av klovdyr og produkter av klovdyr nå, sier Kjell Magne Bondevik.

- Grensene skulle vært stengt for lengst, sier Sp-leder Odd Roger Enoksen.

- Bekreftelsen av munn- og klovsyke i Frankrike må bety et midlertidig importforbud av levende klovdyr og kjøttprodukter som et forebyggende tiltak, sier Frp's Øystein Hedstrøm.

- Et totalforbud ville være det mest tjenlige for alle parter, sier nestleder Trond Spanne i Norges Bondelag.

Forklaringsproblem

Dersom det skulle bryte ut munn- og klovsyke i Norge og landbruksministeren ikke har innført et EU-forbud, vil han få et forklaringsproblem.

Bjarne Håkon Hanssen presiserte i går at Norge fortløpende vurderer å innføre et generelt importforbud i forhold til EU. Dette er i så fall en beslutning som fattes i samråd med statsministeren og utenriksministeren.