Dramatiske smittetall:
- Forbanna

Fremskrittspartiet krever langt strengere regler for importsmitte. 12 prosent av reisende fra Pakistan hadde corona, ifølge FHI-rapport.

IMPORT: Regjeringen strammer til innreisereglene for fritidsreiser til utlandet i slutten av mars. Foreløpig kan man ta karantenen hjemme selv etter et «unødvendig» besøk i utlandet. Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet
IMPORT: Regjeringen strammer til innreisereglene for fritidsreiser til utlandet i slutten av mars. Foreløpig kan man ta karantenen hjemme selv etter et «unødvendig» besøk i utlandet. Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet Vis mer
Publisert

- Nordmenn flest holder seg i Norge nå - det burde innvandrerne også gjøre. Det handler om å vise solidaritet med hele samfunnet, sier Christian Tybring-Gjedde (Frp) til Dagbladet.

Tybring-Gjedde går nå ut sammen med Jon Helgheim - Frp's to nye Oslo-topper - og krever langt strengere innreiseregler.

Bakgrunnen er FHIs ferske rapport om importsmitte og nye tall for smitte i bydeler i Oslo med høy andel innvandrere.

I rapporten går det fram at 12 prosent av dem som hadde vært i Pakistan og kom til Norge i perioden 25. februar til 7. mars testet positivt for corona.

- Det jeg har fryktet aller mest viser seg å stemme: Det har vært fritt fram hele tiden for unødvendige reiser. 12 prosent av pakistanerne som reiser på unødvendige reiser til hjemlandet er smittet. Jeg er rett og slett forbanna, sier Helgheim.

ADVARER: Christian Tybring-Gjedde (Frp) var på Gardermoen denne uka og så selv at mange bare spaserte rett ut i taxier og reiste hjem etter å ha landet fra Istanbul og Doha. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB
ADVARER: Christian Tybring-Gjedde (Frp) var på Gardermoen denne uka og så selv at mange bare spaserte rett ut i taxier og reiste hjem etter å ha landet fra Istanbul og Doha. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB Vis mer

Tre krav til innreise

Tybring-Gjedde var denne uka på Gardermoen for å se hvordan det fungerer i praksis.

- Det som skjer på Gardermoen nå er en skandale. Da jeg var oppe på Gardermoen denne uken, satt det mange ventende i ankomsthallen på folk som kom fra Istanbul og Doha. Disse menneskene møtte hverandre uten å holde avstand, satte seg i taxier og dro sannsynligvis hjem til Lørenskog eller Groruddalen der mange innvandrere bor. Og det var ingen kontroll, sier Tybring-Gjedde.

Frp's Oslo-topper krever følgende tiltak iverksettes:

 • Ankomsthallen på Gardermoen stenges, det bør ikke være mulig å møte folk som nettopp har landet.
 • Obligatorisk testing for covid-19 umiddelbart etter ankomst.
 • Samtlige reisende må rett på karantenehotell fram til negativ test foreligger.

Tybring-Gjedde og Helgheim mener også at man må slutte å skille mellom fritidsreiser og nødvendige reiser.

- For å få en stopp på importsmitten må vi ha en helt konsekvent holdning. Alle må gjennom denne kontrollen og få en negativ test. Det gjelder uansett hvor man kommer fra og hva slags reise man har vært på, sier Tybring-Gjedde.

18 ganger så ofte innlagt

Jon Helgheim fikk denne uka svar på et skriftlig spørsmål til helseminister Bent Høie om coronasmitte basert på opprinnelsesland.

Tallene viser en dramatisk overrepresentasjon blant innvandrerbefolkningen - og mellom innvandringsgrupper.

Alle tall er for perioden 1. januar til 15. februar og referansen er norskfødte med minst én norskfødt forelder som er satt til 100.

 • Født i Sudan: 945
 • Født i Pakistan: 858
 • Norskfødte med foreldre født i Somalia: 856
 • Norskfødte med foreldre født i Pakistan: 854
 • Norskfødte med foreldre født i Irak: 845
 • Født i Somalia: 793
 • Norskfødte med foreldre født i Serbia og Montenegro: 772
 • Norskfødte med foreldre født i Afghanistan: 764
 • Født i Marokko: 724
 • Norskfødte med foreldre født i Tyrkia: 695

Overrepresentasjonen i coronasmitte er altså nesten ti ganger så høy blant dem som er født i Sudan sammenlignet med etniske nordmenn. Alle innvandringsgruppene ovenfor har over 7 ganger så høy smitte som den øvrige befolkningen.

For innleggelser er tallene enda skjevere.

De som er født i Pakistan er innlagt 18 ganger så ofte på sykehus for corona enn øvrig befolkning, mens for nordmenn med foreldre født i Pakistan er tallet langt lavere: 2,5.

PEKER PÅ REGJERINGEN: Jon Helgheim (Frp) understreker at det ikke er innvandrerbefolkningens skyld at de ifølge reglene kan gjøre fritidsreiser til hjemlandet. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB
PEKER PÅ REGJERINGEN: Jon Helgheim (Frp) understreker at det ikke er innvandrerbefolkningens skyld at de ifølge reglene kan gjøre fritidsreiser til hjemlandet. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB Vis mer

- Berøringsangst

Jon Helgheim er klar på at han mener det er myndighetenes ansvar som har tillatt reiser under smitteutbruddet av det muterte viruset.

- Det er faktisk ikke innvandrernes skyld som gjør det de har lov til. Dette er politikernes skyld som har latt det være fritt fram for utenlandsreiser hele veien. Jeg snakker utelukkende om myndighetene, det er et faktum at smitten rammer fryktelig skjevt og har enorme konsekvenser for innvandrerbefolkningen. De kan få varige virkninger av å ha desidert høyest smitte og innleggelser, man kunne gjort veldig mye for å redde dem fra dette, hvis man hadde turt å ta tak i det, sier Helgheim.

Christian Tybring-Gjedde advarer mot berøringsangst i møte med de dramatiske tallene.

- Regjeringens manglende vilje til å gjøre noe med importsmitten som sprer seg i innvandringsbefolkningen kan skyldes kulturell sensitivitet. Jeg frykter at de rett og slett ikke tør å utfordre kulturell praksis, sier Tybring-Gjedde.

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer