- Drammen kommune bør granskes

Norges mest kjente varsler, Kari Breirem, mener krisesenterets håndtering av Anna Medvedeva bør bli gransket av en uavhengig part.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): - Dette er en typisk varslingssak. Man velger å ta personen som varsler i stedet for å gripe fatt i de kritikkverdige forholdene, sier advokat Kari Breirem, som understreker at hun bare kjenner saken fra Dagbladets artikler.

Les alle sakene her!

Breirem er Norges mest kjente varsler, og ble landskjent som varsler i den såkalte Tønne-saken da hun i rollen som direktør i BA-HR nektet å underskrive en utbetaling på 1,5 millioner kroner til tidligere helseministeren Tore Tønne. Breirem har også tidligere vært medlem i regjeringens varslerutvalg.

Saksøker kommunen Torsdag skrev Dagbladet at krisesenter-ansatt Natalie Christoffersen saksøker Drammen kommune for ulovlig gjengjeldelse etter at hun varslet om behandlingen av Anna Medvedeva.

Den siste måneden har Dagbladet skrevet om Anna, som var livredd sin ekssamboer, Mikael Svantesson, og som flere ganger ba om hjelp fra politiet og krisesenteret. Anna ble drept av ekssamboeren 14. oktober 2012.

Annas familie, Christoffersen og krisesenter-journaler Dagbladet har fått tilgang til, forteller at Anna var frustrert over at hun ikke kunne bli lenger på senteret. Betzy krisesenter i Drammen avviser anklagene, og mener hun fikk tilbud om å bli på senteret.

- TYPISK: - Dette er en typisk varslingssak. Man velger å ta personen som varsler i stedet for å gripe fatt i de kritikkverdige forholdene, sier advokat Kari Breirem. Foto: NINA HANSEN/DAGBLADET
- TYPISK: - Dette er en typisk varslingssak. Man velger å ta personen som varsler i stedet for å gripe fatt i de kritikkverdige forholdene, sier advokat Kari Breirem. Foto: NINA HANSEN/DAGBLADET Vis mer

Etter bare fjorten dager forlot Anna krisesenteret.

Anklaget for illojalitet Drammen kommune har nektet å utlevere dokumentene i varslingssaken. Men sist uke fikk Dagbladet tak i dokumentene. De viser hvordan Christoffersen gjentatte ganger forsøkte å varsle ledelsen, Fylkesmannen og Drammen kommune. Etterpå fikk Christoffersen en skriftlig advarsel for blant annet «upassende og kritisk atferd til kollegaer».

Drammen kommune vil ikke kommentere saken, da de mener dette er en personalsak.

- Det er typisk at de skjuler seg bak at dette er en personalsak. Dermed gjør man varsleren til et personalproblem, sier Breirem. Etter Christoffersens anklager bestemte krisesenterets ledelse at to andre krisesenteret skulle vurdere Betzy sin håndtering av Anna. De to krisesentrene mente Anna ble håndtert korrekt av krisesenteret. Derimot fikk Christoffersen hard kritikk.

«Jeg kan ikke se at N.C. (Natalie Christoffersen red.anm.) viser lojalitet», sto det i rapporten.

- Gjengjeldelse - Det synes ikke for meg som om oppfølgingen av Christoffersen ligger innenfor det som må regnes som normalt, sier Breirem, som mener at alt tyder på at Christoffersen varslet forsvarlig.

- Det synes som om kommunen har blitt grepet av en form for panikk med bakgrunn i at denne saken fikk et så tragisk utfall. For meg synes dette som gjengjeldelse som følge av hennes varsling, sier Breirem. Hun reagerer spesielt på kritikken mot Christoffersen.

SAKSØKER: Torsdag skrev Dagbladet at krisesenter-ansatt Natalie Christoffersen saksøker Drammen kommune for ulovlig gjengjeldelse etter at hun varslet om behandlingen av Anna Medvedeva. Foto: TOMM W. CHRISTIANSEN/DAGBLADET
SAKSØKER: Torsdag skrev Dagbladet at krisesenter-ansatt Natalie Christoffersen saksøker Drammen kommune for ulovlig gjengjeldelse etter at hun varslet om behandlingen av Anna Medvedeva. Foto: TOMM W. CHRISTIANSEN/DAGBLADET Vis mer

- Denne saken burde være gjenstand for en uavhengig og seriøs gransking der alle de involverte parters rettssikkerhet blir ivaretatt, sier Breirem.

BLE DREPT: Den siste måneden har Dagbladet skrevet om Anna, som var livredd sin ekssamboer, Mikael Svantesson, og som flere ganger ba om hjelp fra politiet og krisesenteret. Anna ble drept av ekssamboeren 14. oktober 2012. Foto: PRIVAT
BLE DREPT: Den siste måneden har Dagbladet skrevet om Anna, som var livredd sin ekssamboer, Mikael Svantesson, og som flere ganger ba om hjelp fra politiet og krisesenteret. Anna ble drept av ekssamboeren 14. oktober 2012. Foto: PRIVAT Vis mer