Drammensmann (42) knyttes til angrep mot Norge. Nå avgjør retten om han skal fengsles

Uten pressen til stede.

FREMSTILLES FOR FENGSLING: Klokka 13.00 i dag ble en 42 år gammel mann fra Drammen framstilt for fengsling i Oslo tingrett.
FREMSTILLES FOR FENGSLING: Klokka 13.00 i dag ble en 42 år gammel mann fra Drammen framstilt for fengsling i Oslo tingrett.Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

OSLO TINGRETT (Dagbladet): Klokka 13:00 i dag ble den første av de tre mennene, som natt til i går ble pågrepet og siktet for terrorplanlegging av italienske myndigheter, framstilt for fengsling i Oslo tingrett.

42-åringen, som er irakisk statsborger og bosatt i Drammen, ankom retten i en mørk t-skjorte og grå joggebukse, sammen med sin forsvarer Elise Gedde-Metz.

Lukkede dører Tingrettsdommer Finn Haugen fortalte etter en kort innledning at retten har bestemt at pressen ikke får være til stede under fengslingsmøtet. Begrunnelsen er ifølge Haugen knyttet til faren for bevisforspillelse.

Mulla Krekar, som i går også ble pågrepet, fremstilles for fengsling klokka 15.00, mens en 38 år gammel mann fra Fredrikstad fremstilles klokka 14.00.

- Sovende celle Italienske myndigheter mener Krekar beordret 42-åringen til å danne en egen gruppe som skulle konsentrere seg om mulige mål i Europa. Denne «hemmelige komiteen», som den ble kalt, var en sovende celle i Nederland.

42-ÅRINGEN: 42-åringen, bosatt i Drammen, var den første soom i dag ble fremstilt for varetektfengsling i Oslo tingrett. Tegning: Fedor Sapegin
42-ÅRINGEN: 42-åringen, bosatt i Drammen, var den første soom i dag ble fremstilt for varetektfengsling i Oslo tingrett. Tegning: Fedor Sapegin Vis mer

- Etterforskningen har dokumentert et prosjekt for å ta norske diplomater i et europeisk land eller i Midtøsten som gissel for å få Krekar løslatt, skriver italiensk politi.

- Organiserte Politiet mener 42-åringen organiserte oppstarten cella av på ordre fra Krekar. De sier også at han hadde nær kontakt med et tidligere Ansar al Islam-medlem som nå er bosatt i Italia.

- Vedkommende argumenterte, sammen med andre, for nødvendigheten av voldelige handlinger som kidnappinger og angrep i Europa, eller i det minste, mot europeiske og vestlige interesser i Midtøsten — også for å få mulla Krekar løslatt, skriver italiensk politi.

Italienske etterforskningsdokumenter, som Dagbladet har lest, viser samtaler mellom 42-åringen og mannen i Italia hvor de diskuterer denne hemmelige cella — uten at det nevnes noe om angrepsplaner.

DOMMER: Finn Haugen.  Foto: Øistein Norum Monsen / Dagbladet
DOMMER: Finn Haugen. Foto: Øistein Norum Monsen / Dagbladet Vis mer

42-åringens forvarer, Elise Gedde-Metz sier til Dagbladet at hun foreløpig ikke ønsker å kommentere saken.