Drap, forsvinninger og fulle sykehus

14 drept i Libya, 60 forsvunnet i Bahrain. Men protestene brer seg.

SKADD: En skadd demonstrant blir tatt hånd om på et av sykehusene i Manama etter nattens politiraid på Perleplassen. Minst fire skal ha blitt drept i aksjonen. Nå har militære styrker festet et jerngrep om hovedstaden. Foto: AFP/JOSEPH EID/Scanpix
SKADD: En skadd demonstrant blir tatt hånd om på et av sykehusene i Manama etter nattens politiraid på Perleplassen. Minst fire skal ha blitt drept i aksjonen. Nå har militære styrker festet et jerngrep om hovedstaden. Foto: AFP/JOSEPH EID/ScanpixVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Minst fire skal være drept og over 60 forsvunnet etter at politistyrker i Bahrain rykket inn og ryddet Perleplassen i Manama, der regimekritiske demonstranter har holdt stand de siste dagene.

- De dreper oss, de dreper oss, ropte panikkslagne demonstranter da politiet åpnet ild med både skarpe skudd, gumikuler og tåregass, melder nyhetsbyrået Reuters.

Skutt med hagle Bilder av drepte som er tatt hånd om på sykehus i byen bekrefter i ettermiddag påstanden om bruk av skarpe skudd. Minst en av de drepte, og flere skadde, er gjennomhullet av grove hagl.

Samtidig melder Reuters i ettermiddag at minst 60 demonstranter har forsvunnet etter politiaksjonen. Det er kilder i opposisjonspartiene som oppgir dette til nyhetsbyrået.

Journalist banket opp Det var flere hundre politifolk som rykket inn i ly av mørket ved tre-tiden i natt. De omlag 2000 demonstrantene som hadde etablert teltleir på plassen ble bokstavlig talt tatt på senga.

ABC News-korrespondenten Miguel Marquez var blant de som ble fanget i folkemassen i Bahrain hovedstad Manama og brutalt banket opp.

DREPT: Kroppen til 20 år gamle Ali Abdul Hadi Mushaima blir tatt hånd om før begravelsen. Han er en av minst to som angivelig ble drept av sikkerhetsstyrker på allerede mandag. Skadene tyder på at politiet bruker skarpladde hagler. Foto: AP /James Lawler Duggan/SCANPIX
DREPT: Kroppen til 20 år gamle Ali Abdul Hadi Mushaima blir tatt hånd om før begravelsen. Han er en av minst to som angivelig ble drept av sikkerhetsstyrker på allerede mandag. Skadene tyder på at politiet bruker skarpladde hagler. Foto: AP /James Lawler Duggan/SCANPIX Vis mer

- I løpet av gårsdagen oppstod det et rykte at vi ville få lov til å bli her i 24 timer til. Angrepet kom helt uten forvarsel, sier Ibrahim Sharif fra det sekulære opposisjonspartiet Waad til BBC.

Soldater og piggtråd Myndighetene i den lille øystaten melder i ettermiddag at militære styrker har tatt tilbake kontrollen over nøkkelområder i Manama, og at alle former for protester og demonstrasjoner nå er forbudt i landet.

- Sikerhetsstyrkene vil gjøre det som er nødvendig, og alt de makter, for å opprettholde sikerheten, lov og orden, sier en talsmann for  innenriksministeriet til landets statlige TV-kanal.

Folk oppfordres til å holde seg innendørs. Soldatene har opprettet kontrollposter rundt om i byen og dannet en jernring med sperringer og piggtråd rundt selve Perleplassen.
Flere drept i Libya Samtidig meldes det om over 14 døde i tilsvarende demonstrasjoner i Libya i dag, som den prodemokratiske opposisjonsbevegelsen på forhånd hadde døpt «vredens dag».

Det skal ha vært aksjoner og demonstrasjoner i fire store byer, der blant annet trafikken i deler av hovedstaden Tripoli ble lammet, opplyser vitner.

I trefninger mellom politistyrker og demonstranter skal minst 14 demonstranter ha blitt drept. Samtidig har lojalister tro til diktator Muammar Gaddafi avholdt store motdemonstrasjoner i Tripoli de siste dagene. I det lukkede landet er det stort sett bilder fra disse demonstrasjonene som er sluppet ut.

FJERNET: Politistyrkene har nå fjernet telt og demonstranter fra Perleplassen. Foto:  AFP/JOSEPH EID/Scanpix
FJERNET: Politistyrkene har nå fjernet telt og demonstranter fra Perleplassen. Foto: AFP/JOSEPH EID/Scanpix Vis mer

Den strenge sensuren og mangelen på utenlandske eller internasjonale journalister og organisasjoner i landet gjør at opplysninger om det som skjer i Libya foreløpig er mangelfulle og vanskelig å ettergå.

STØTTER: Minst 14 demonstranter skal ha blitt drept under trefninger med politistyrker i Libya i dag. Men fremdeles viser de fleste bildene regimevennlige demonstranter som tilsynelatende støtter diktatoren Muammar Gaddafi. Foto: EPA/SABRI ELMHEDWI/Scanpix
STØTTER: Minst 14 demonstranter skal ha blitt drept under trefninger med politistyrker i Libya i dag. Men fremdeles viser de fleste bildene regimevennlige demonstranter som tilsynelatende støtter diktatoren Muammar Gaddafi. Foto: EPA/SABRI ELMHEDWI/Scanpix Vis mer