Drap knyttes til russermiljø

Det russiske prostitusjonsmiljøet i Finnmark står sentralt i etterforskningen etter at en mann fredag kveld ble funnet drept i en enebolig i Alta.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

ALTA (Dagbladet): Politiet mener drapet må ha blitt begått torsdag kveld eller natt til fredag for ei uke siden, og at mannen siden har ligget død i huset.

Til tross for at Kripos jobbet på åstedet i hele går, hadde de seint i går kveld ennå ikke identifisert mannens identitet.

Mannen, som bor i huset, har fortsatt status som savnet.

- Siste sikre observasjon av huseieren er torsdag 5. desember klokka 19.15. Han forlot da en bolig i Øvre Alta i følge med en kvinne, sier politijurist Are Meedby ved Vest-Finnmark politidistrikt.

Russisk kvinne

Politiet tror russiske kvinner og deres norske og russiske bakmenn benytter boligen som base, blant annet for salg av seksuelle tjenester.

Den savnede mannen, som bodde i boligen, hjalp til med å organisere de russiske kvinnenes opphold i Norge.

I går ble en rekke personer med tilknytning til dette miljøet avhørt. En av personene som var til stede i boligen torsdag forrige uke, har fortalt at huseieren dro rett hjem sammen med den russiske kvinnen. Politiet forsøker nå å kartlegge om også andre personer var hjemme hos ham samme kveld.

Fluktbil

Dagen etter, fredag klokka 13, så nabo Gunvald Nilsen en person kjøre vekk i den savnedes bil, en rød Hyundai Accent.

- Bilen rygget ut og kjørte av gårde, men jeg la ikke merke til hvem som kjørte bilen. Jeg har kjent ham i 30 år og mener bestemt at mannen ikke hadde en eneste uvenn. Men han var glad i russerdamer, sier Nilsen.

Bilen er sporløst forsvunnet, og den eller de som står bak drapet har trolig brukt den som fluktbil.

Bilen er nå etterlyst og grenseovergangene til Finland og Russland er varslet.

- Så langt vi har brakt på det rene har en bil med slike kjennetegn i alle fall ikke passert den norsk-russiske grensa, sier Medby.

Vitner som var til stede i boligen ble i går innkalt for å hjelpe politiet med å identifisere kvinnen som angivelig ble med mannen hjem fra det nedlagte gårdsbruket, som består av en hovedbygning, brakker, hytter og uthus.

- Vi kan bekrefte at han lenge har hatt nær kontakt med det russiske miljøet i Alta og at vi har hatt denne bestemte boligen i søkelyset en stund, sier Meedby.

- Han hadde fast kontakt med russiske kvinner. Han hadde mange av dem på besøk hjemme. Jeg advarte ham mot å ha kontakt med dette miljøet fordi det kan være farlig. Da sa han «jeg har jo bare jenter på besøk», forteller nabo Adolf Johnsen.

Giftet seg

Fredag brøt politiet seg inn i boligen i Gakori i Alta, etter at søsteren meldte mannen savnet to dager tidligere.

- Han har hatt med dette miljøet å gjøre helt siden 1995 og giftet seg med en russisk kvinne han møtte her i Alta, sier søsteren til Dagbladet.

Det som skal ha vært et turbulent ekteskap, tok slutt for to år siden. 56-åringen skal ha vært urolig fordi ekskona kom tilbake til Alta etter å ha oppholdt seg et annet sted i landet i lengre tid. Etter det Dagbladet forstår oppsøkte hun ham hjemme 1. desember.

De to skal ha vært uenige om det økonomiske oppgjøret etter skilsmissen for to år siden.

DRAPSALARM: Politiet utelukker ikke at uoverensstemmelser kan ligge bak drapet i denne eneboligen i Alta. I går kveld avsluttet Kripos den første gjennomgangen i boligen
NABO: Adolf Johnsen sier at han advarte den savnede 56-åringen, som er hans nabo, mot å ha kontakt med russermiljøet: - Jeg advarte ham mot dette miljøet fordi det kan være farlig.