SORG OG FRYKT: Medlemmer at det ytterligående høyrevingpartiet Gyllent daggry sørger utenfor partikontoret i Aten. Samme sted ble to partimedlemmer skutt natt til i dag. Hendelsen skaper frykt for ytterligere voldsepisoder. Foto: Simela Pantzartzi / EPA
SORG OG FRYKT: Medlemmer at det ytterligående høyrevingpartiet Gyllent daggry sørger utenfor partikontoret i Aten. Samme sted ble to partimedlemmer skutt natt til i dag. Hendelsen skaper frykt for ytterligere voldsepisoder. Foto: Simela Pantzartzi / EPAVis mer

Drap på høyreekstremister i Hellas skaper frykt

Gresk politi mistenker at drapene er politisk motivert.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Gresk politi mistenker at en ekstremistisk gruppe står bak drapet på to medlemmer av det høyreradikale partiet Gyllent daggry.

De to ble skutt og drept ved partiets kontorer i Aten fredag kveld.

En gresk politikilde sier at alle spor undersøkes, spesielt de som kan knytte hendelsen til ekstremistiske grupper som tidligere har stått bak angrep på politikere, politi, banker og medier.

Det kan tyde på at politiet mistenker at venstreradikale antifascister står bak.

Gjerningsmennene befant seg på en motorsykkel og skjøt mot partikontoret. To menn på 22 og 25 år ble drept, mens en 29-åring ble hardt skadd og kjørt til sykehus i all hast.

Han kjempet lørdag for livet på sykehuset, samtidig som hans mor oppfordret grekere til å slutte fred med hverandre.

I et TV-intervju framholder hun at sønnen var en rolig person, som bare av og til besøkte kontorene til Gyllent daggry.

Frykt for voldsspiral Også politikere og mediekommentatorer ber folk forholde seg rolig etter drapene. Ingen har tatt på seg ansvaret for drapene, som har utløst frykt for at Hellas kan bli rammet av mer politisk vold.

Politikere som tidligere har tatt sterkt avstand fra Gyllent daggry, fordømmer drapene på de unge partimedlemmene.

MØTTE PRESSEN: Partitopp Ilias Kasidiaris møtte i dag pressen nær åstedet for drapene i natt. I tillegg til de to drepte, ligger en tredje hardt skadd på sykehus. Foto: Kostas Tsironis / AP Photo
MØTTE PRESSEN: Partitopp Ilias Kasidiaris møtte i dag pressen nær åstedet for drapene i natt. I tillegg til de to drepte, ligger en tredje hardt skadd på sykehus. Foto: Kostas Tsironis / AP Photo Vis mer

- Drapsmennene, hvem enn de måtte være, vil bli behandlet strengt av demokratiet vårt, sa regjeringens talsmann Simos Kedikoglou.

- Kriminell organisasjon Det er bare få uker siden seks politikere fra Gyllent daggry ble tiltalt for å være tilknyttet en «kriminell organisasjon», blant dem partileder Nikolaos Mihaloliakos.

Han skal være den første politiske lederen som er blitt fengslet i Hellas på minst 30 år.

Politiet har gjennomført en omfattende aksjon mot partiet etter at en venstreradikal rapper ble drept av en tilhenger av Gyllent daggry på åpen gate i Aten i september.

Inntil drapet var partiet Hellas' tredje største på meningsmålingene. Oppslutningen har økt de siste årene som følge av innvandringsmotstand og frustrasjon i befolkningen over landets økonomiske krise.

Da det ble holdt valg på ny nasjonalforsamling i fjor, fikk Gyllent daggry 18 representanter.

- Ikke nazistisk Økende oppslutning har imidlertid ikke gjort partiet mindre kontroversielt. Partiemblemet ligner på et hakekors, og flere partimedlemmer er anklaget for angrep på innvandrere.

Gyllent daggry benekter holocaust, har drevet matutdeling utelukkende for grekere og stemples ofte som nazistisk og fascistisk.

Selv avviser imidlertid partiet disse merkelappene.

Etter drapet på den antifascistiske rapperen Pavlos Fyssas erklærte Hellas' statsminister Antonis Samaras at Gyllent daggry må «rykkes opp med roten». Regjeringen har også kalt partiet «en nynazistisk gjeng».

Ba om beskyttelse Selv klager partiet over at det ikke skal ha fått politibeskyttelse, til tross for en rekke trusler.

FÅR SYMPATI: Støttespillere til det omstridte høyreving-partiet møtte i dag opp med blomster og greske flagg. Politiet frykter at denne hendelsen vil utløse flere voldelige episoder mellom ytterliggående grupper med tilhørlighet både til høyre og venstre. Foto: John Kolesidis / Reuters
FÅR SYMPATI: Støttespillere til det omstridte høyreving-partiet møtte i dag opp med blomster og greske flagg. Politiet frykter at denne hendelsen vil utløse flere voldelige episoder mellom ytterliggående grupper med tilhørlighet både til høyre og venstre. Foto: John Kolesidis / Reuters Vis mer

- Samaras' antigreske regjering har skylden for denne forbrytelsen, som tillot tøylesløse terrorister å drepe unge gutter med kaldt blod, het det i en uttalelse fra partiet etter drapene fredag.

Gyllent daggrys politiske motstandere fordømmer angrepet, og venstreorienterte SYRIZA kaller det et slag mot demokratiet.

- Dette gir næring til fascismen, det bekjemper den ikke, skrev Syriza-politikeren Dimitris Papadimoulis på Twitter etter drapene.

(NTB)