OFFENTLIGGJORT I FORMIDDAG: Her taler Mahmoud Zahar på Hamas' egen tv-kanal i dag.  Faksimile: SCANPIX
OFFENTLIGGJORT I FORMIDDAG: Her taler Mahmoud Zahar på Hamas' egen tv-kanal i dag. Faksimile: SCANPIXVis mer

- Drap på Israels folk over hele verden er nå legitimt

Hamas-leder antyder angrep mot sivile jøder. Synagogen i Oslo har økt sikkerhet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): En ny video fra Hamas-lederen Mahmoud Zahar dukket i dag opp på den Hamas-kontrollerte tv-stasjonen Al Aqsa. Zahar er kjent for å være arkitekten bak Hamas' blodige maktovertagelse på Gaza i juni i 2007.

Nå antyder han at militante palestinere også kan komme til å angripe sivile jøder både i Israel i utlandet, samtidig som han oppfordrer om å «knuse fienden».

- Ved å drepe våre folk har de legitimert drap på deres folk over hele verden, sier Zahar i kunngjøringen, ifølge nyhetsbyrået AP.

Ifølge den israelske avisa Haaretz sier Zahar følgende i opptaket:

«Israel forbereder seg på nedslaktingen av sine borgere, på samme måte som de dreper våre folk på Gazastripen. De har legitimert å knuse deres synagoger når de treffer våre moskeer, de har legitimert for oss å knuse deres skoler når de treffer våre skoler»

Lederen erklærer at Hamas må «legge grunnlaget for en morgendag uten sionister» og at Hamas vil komme seirende ut av krigen.

- Seieren er nær, problemet er ikke rakettene, men okkupasjonen og beleiringen, sier Zahar, ifølge Haaretz.

Det er foreløpig uklart om talen ble sendt direkte i dag eller om det dreier seg om et opptak. Hele Hamas-ledelsen har vært i dekning siden Israel startet offensiven 27. desember, og minst tre sentrale skikkelser i organisasjonen skal være drept i angrpene.

Mens Israels massive bombing og invasjonen av Gaza så langt har krevd over 500 menneskeliv, har det også fortsatt å falle raketter fra Hamas-hold over vilkårlige sivile mål i Sør-Israel. Fire israelere er drept i rakettangrepene. Tidligere har Hamas også kommet med sterke oppfordringer til alle palestinere om å angripe israelske soldater, men nå retter den militante bevegelsen altså aggresjonen utover Israels grenser.

Ekstra sikkerhetstiltak i Oslo
Det mosaiske trossamfund i Oslo er ikke overrasket over det nye Hamas-utspillet, men er skremt over tilspissingen.

- Ja, da har de jo sagt det klart og tydelig. Og vi vet fra før at Hamas har som mål å utrydde Israel totalt og dermed også å drepe jøder i utlandet, sier forstander Anne Sender i den jødiske menigheten til Dagbladet.no.

Hun bekrefter at synagogen og norske jøder allerede har tatt ekstra forholdsregler etter at den israelske offensiven i Gaza startet i romjula.

- Vår sikkerhetsgruppe har i samarbeid med politiet forhøyet sikkerheten i forbindelse med situasjonen i Gaza, sier Sender.

Mens den israelske ambassaden i Oslo har vært utgangspunkt for flere aggressive demonstrasjoner de siste dagene, har Det mosaiske trossamfund fått være i fred.

- Mye frykt og utrygghet
De norske jødene tror folk nå har fått med seg at menigheten ikke representerer staten Israel.

- Det er mye frykt og utrygghet blant våre medlemmer nå, men vi har så langt sluppet alvorlige trusler og ufyseligheter. Det er vi veldig fornøyd med. Mediedekningen nå er betydelig mer nyansert enn den har vært tideligere, og det er større forståelse ute blant folk for at dette ikke er en svart/hvitt-krig. Og hva skulle det tjene til å la sitt raseri gå ut over norske borgere?, sier forstanderen, som heller ikke ser noen grunn til å frykte norske palestinere eller andre norske muslimer.

- Her har vi muslimske ledere som har hodet på rett sted, det setter jeg min lit til. Det er jo dem man ikke vet noe om som er skremmende. Vi vet jo at det er Hamas- og Hizbollah-celler i utlandet, sier Sender.

Hun tror også norske jøder er samlet i synet på Hamas som en terrororganisasjon som må bekjempes, men menigheten er politisk splittet, på samme måte som det i Israel er opposisjon mot bakkeangrepet.

- Det er ikke noe ensrettet politisk syn blant våre medlemmer. Her er det folk som mener angrepene som nå pågår i Gaza aldri burde ha skjedd, og vi har medlemmer som mener det burde ha blitt gjort for seks måneder siden. Men når en motstander som Hamas går inn for å utslette oss, blir man ganske sårbar, konstaterer den jødiske forstanderen.

Israels ambassade hadde i ettermiddag ikke sett Hamas-videoen og vil vente med å kommentere utspillet til innholdet er kjent i detalj.

Dagbladet.no kommer med mer.

- MYE FRYKT OG UTRYGGHET: Forstander Anne Sender i Det mosaiske trossamfund forteller at  mange norske jøder er redde, men at menigheten ikke er utsatt for alvorlige trusler så langt.  Foto: SCANPIX
- MYE FRYKT OG UTRYGGHET: Forstander Anne Sender i Det mosaiske trossamfund forteller at mange norske jøder er redde, men at menigheten ikke er utsatt for alvorlige trusler så langt. Foto: SCANPIX Vis mer