Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Drap på MC-gjengleder ryster Sverige

To menn skutt og drept i Norrköping.

DRAP: Sperringer og biler fra nødetatene på stedet der to menn ble skutt utenfor i Norrköping natt til torsdag.
Foto: NIKLAS LUKS/TT / NTB scanpix
DRAP: Sperringer og biler fra nødetatene på stedet der to menn ble skutt utenfor i Norrköping natt til torsdag. Foto: NIKLAS LUKS/TT / NTB scanpix Vis mer

Omkring klokka 01.20 natt til torsdag kunne vitner høre fire-fem skudd som ble avfyrt rett etter hverandre i sentrum av Norrköping i Sverige.

- Folk begynte å springe. Det ble panikk, sier et vitne til avisa Expressen.

Utenfor et utested i byen lå det igjen to personer på bakken. I 06-tida torsdag morgen ble det bekreftet at de to var døde.

Den ene av dem er ifølge avisa Expressens kilder en lederskikkelse i MC-gjengen «No surrender».

- Norrköping er rammet av en form for oppgjør der kjente kriminelle er innblandet, sier statsadvokat Torsten Angervåg til avisa NT.

Stygg trend

De to drepte mennene er de siste ofrene i en lang rekke dødelige skyteepisoder i Sverige.

DREPT: En av de drepte mennene var en lederskikkelse i «No surrender».
DREPT: En av de drepte mennene var en lederskikkelse i «No surrender». Vis mer

European Journal on Criminal Policy and Research publiserte i fjor en rapport som blant annet tok for seg skyting blant unge menn mellom 15 og 29 år i Europa.

Rapporten var nådeløs når det kom til Sverige. Sjansen for å bli skutt var langt høyere der enn ellers i Europa. Risikoen blant unge menn i Sverige har økt kraftig både i dødelige og ikke-dødelige hendelser som involverer våpen.

Sammenliknet med vestlige deler av Europa, var det blant menn i alderen 15 til 29 år i Sverige fem ganger så høy risiko for å bli offer for skyting i perioden 1996 til 2015.

Den sjokkerende statistikken for utviklingen i Sverige, begrenset seg imidlertid til unge menn. Etter fylte 30 år, ligger risikoen på same nivå som resten av Vest-Europa.

- Vi kan nå slå fast med sikkerhet at for menn I Sverige, så er det en generell økning I faren for å bli et offer for skyting, særlig etter 2007-2008, heter det I rapporten, som også viser til at det i 2008 ble skutt og drept ti menn i Sverige, mens tallet i 2015 var 43.

- Kunne gått mye verre

Mange av sakene knyttes, i likhet med torsdagens dobbeltdrap i Norrköping, til konflikter i kriminelle miljøer. Denne gangen kunne personer også utenfor de kriminelle miljøene blitt rammet. Det var over hundre gjester på utestedet da skuddene falt.

- Det kunne gått mye verre, sier Daniel Ergul, daglig leder ved utestedet, til Aftonbladet.

En av eierne av nattklubben sier de stengte stedet umiddelbart.

- Det er stengt til politiet sier vi kan åpne igjen. Man blir overrasket over at det kan skje her, sier eieren til Expressen.

Torsdag var det sperret av et stort område rundt åstedet.

- Jeg er født og oppvokst i Norrköping. Jeg kjenner meg ikke igjen lenger, jeg kjenner meg ikke trygg, sier 45 år gamle Jonas Larsson til Aftonbladet.

«Stort voldskapital»

I en fersk tingrettsdom, som Dagbladet har fått tilgang til, beskrives den yngste av de to drepte mennene som en «mann med stort voldskapital». Han ble da dømt til to års fengsel for forsøk på grov utpressing. Mannen slapp ut av fengsel for kort tid siden.

Mannen er dømt en rekke ganger det siste tiåret. Da han for noen år siden ble dømt for grov mishandling mente politiet at han styrte «Black Cobra», en annen MC-gruppering. Han nektet da i retten for å ha en lederrolle.

Også den andre mannen har kriminell bakgrunn, skriver Aftonbladet.