ÅSTEDET: Hans Rickard Strømner ble drept med øks mens han lå og sov i dette huset i Rustadsaga ved Østmarka. Foto: ØISTEIN NORUM MONSEN.
ÅSTEDET: Hans Rickard Strømner ble drept med øks mens han lå og sov i dette huset i Rustadsaga ved Østmarka. Foto: ØISTEIN NORUM MONSEN.Vis mer

- Drap var den eneste løsningen

May Lene Christiansen (21) beskriver langvarig fysisk og psykisk vold som motiv for øksedrapet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): May Lene Christiansen (21) har tilstått at drapet på kjæresten Hans Rickard Strømner (23) 10. juli i år var overlagt, men påberoper seg såkalt preventiv nødverge - at hun drepte for å hindre framtidig vold fra 23-åringen.

I sin tilståelse skal 21-åringen ha beskrevet at forholdet var et «helvete» og at hun fryktet for sitt eget liv.

- Hun har beskrevet omfattende fysisk og psykisk vold. Dette har vært langvarig, og hun tenkte fram og tilbake på hvordan hun skulle komme seg ut av situasjonen. Til slutt så hun seg nødt til å foreta denne drapshandlingen, sier advokat Ole Petter Drevland, som er Christiansens forsvarer, til Dagbladet.

I lørdagens avhør med Kripos var 21-åringen åpen på at det ikke var noe pågående angrep fra Strømner 10. juli som utløste drapet.

- Dette har vært en modningsprosess. Hun fant ikke noen annen løsning, sier Drevland.

Advokaten vil foreløpig ikke kommentere hvorfor Christiansen valgte å skjule drapet etter at det først var skjedd.

- Meget lojal Den medsiktede venninnen støtter i avhør Christiansens beskrivelse av forholdet. 22-åringen skal også ha vært vitne til at Christiansen ble slått.

- Hun har selv sett at venninnens kjæreste var voldelig, og dette var også noe de to kvinnene snakket om. Min klient oppfattet det som terrorisering, fysisk og psykisk over tid, sier advokat Benedict de Vibe, 22-åringens forsvarer.

I går skrev Dagbladet at Christiansen inviterte venninnen på middag til det avsidesliggende huset i Rustadsaga ved Østmarka i Oslo kvelden før drapet. Etter en rolig lørdagskveld gikk paret ig la seg mens 22-åringen sov i stua. Om morgenen søndag 10. juli gikk kvinnene ifølge politiet til aksjon mens Strømner lå og sov. Med ei øks rettet Christiansen et dødelig hugg mot  23-åringen i senga.

22-åringen sier i avhør at  hun ikke visste hva som kom til å skje.

- Hun var i huset etter en vanlig middagsinvitasjon. Så kan sikkert noen spekulere i hvorfor Christiansen inviterte henne akkurat denne kvelden, sier de Vibe.

Han beskriver situasjonen som oppsto som surrealistisk, men 22-åringen skal aldri ha vært i tvil om at hun ville hjelpe venninnen i fortsettelsen.

- Hun er en meget, meget lojal venninne av May Lene og oppfattet at det var helt nødvendig å hjelpe henne med å rengjøre huset og å frakte bort liket, sier de Vibe.

Sinnemestring De påståtte voldsepisodene ble ikke anmeldt til politiet, og Strømners familie har tidligere fortalt Dagbladet at de ikke fester lit til Christiansens forklaring om motivet.

- Vi tror ikke et øyeblikk på at dette var nødverge. Hun har løyet og manipulert fra dag én i denne saken, hvorfor skal vi tro på noe av det hun nå sier, uttalte et familiemedlem.

Strømner hadde i omgangskretsen vært åpen på at han for to år siden ble dømt til 210 timer samfunnsstraff, for omfattende vold og trusler mot en annen kjæreste begått fra 2007 til 2008. Den  milde straffen ble gitt på bakgrunn av at Strømner deltok i et rehabiliteringsprosjekt og blant annet skulle på sinnemestringskurs.

«Han har etablert struktur i livet sitt, både gjennom daglig arbeid og sunne fritidsinteresser, og har gjennom denne strukturen fått hjelp til å kontrollere sinnet sitt. Han følges tett opp», het det i dommen fra Oslo tingrett i september 2009.

Politiet vil ikke gå inn i detaljene rundt Christiansens motiv.

- Påstander om nødverge kan handle om alt fra formildende omstendighter til straffrihet. Det vil bli viktig for oss å finne ut hvor på skalaen dette eventuelt befinner seg, sa politiadvokat Kristin Rusdal på mandag.

TILSTO: May Lene Christiansen (21) er sammen med ei venninne siktet for overlagt drap. Foto: Henrik Arneberg
TILSTO: May Lene Christiansen (21) er sammen med ei venninne siktet for overlagt drap. Foto: Henrik Arneberg Vis mer