Drap, voldtekter og bensinbomber

Motstanderne av president Kabila leker katt og mus med opprørspolitiet og hæren.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Søndag skal president Joseph Kabila utfordres av 32 presidentkandidater. Kabila beholder mest sannsynlig presidentembedet etter Kongos første demokratiske flerpartivalg på over 40 år.

Det vet også hans motstandere. Derfor gjør de alt for å stanse søndagens historiske valg i Den demokratiske republikken Kongo.

Harde sammenstøt

Etter å ha hørt rykter om at president Kabila skulle lande på flyplassen i hovedstaden i går, brøt det ut demonstrasjoner på hovedveien ut fra flyplassen.

Protestene utviklet seg til en livsfarlig katt og mus-lek mellom tusenvis av opposisjonelle og hundrevis av opprørspolitimenn.

Kongolesisk politi løsnet skudd mot demonstrantene som rev ned valgkampplakater, kastet steiner og bensinbomber og kom med trusler mot utlendinger, melder nyhetsbyrået Reuters.

Internasjonal støtte

«Kongo for kongolesere!» ropte demonstrantene, mens de dro fingeren over strupen som en gest til de utenlandske reporterne på stedet. Presidentens motstandere mener Kabila vinner valget mye på grunn av støtte fra det internasjonale samfunnet.

PÅ FLUKT: De humanitære organisasjonene melder om at militsene herjer og driver sivilbefolkningen på flukt. Det skjer i forkant av søndagens historiske valg i Den demokratiske republikken Kongo. Foto: Marcus Bleasdale
PÅ FLUKT: De humanitære organisasjonene melder om at militsene herjer og driver sivilbefolkningen på flukt. Det skjer i forkant av søndagens historiske valg i Den demokratiske republikken Kongo. Foto: Marcus Bleasdale Vis mer

- Det er veldig synd, sier forsker Ingrid Samset ved Chr. Michelsens Institutt. Samset har i mange år forsket på Kongo, og senest i april i år besøkte hun de militsherjede områdene langs Kongos østgrense.

Hun frykter for konsekvensene dersom kongoleserne og presidentens politiske motstandere oppfatter at det internasjonale samfunnet i for sterk grad har favorisert Kabila.

- Det er veldig negativt at de oppfører seg slik overfor utlendinger. Men det er forståelig.

- Slike holdninger har oppstått fordi Joseph Kabila, som overtok etter sin far i 2001, har vært sin forgjengers rake motsetning. Da Joseph tok over var han 29 år, en ung, åpen type. Han har vært en god samarbeidspartner for internasjonale organisasjoner og institusjoner. Men dette kan slå tilbake på ham, sier Samset til Dagbladet.no.

Valget på søndag skal overvåkes og beskyttes av FNs største fredsbevarende styrke i verden. Den er på 16 000 mann.

Største FN-styrke

Men i går kunne ikke FN-soldater forhindre opprør fra presidentmotstanderne. Opprørspoliti og presidentens sortkledde elitegarde svarte demonstrantene med kølleslag og AK-47 automatrifler.

Utfordrerpartiet UDPS sier presidentvalget er urettferdig fordi de ikke er representert i de uavhengige valgkommiteene som blant annet skal stå for valgmålingene, rapporterer BBCs korrespondent i landet.

Drap, voldtekter og bensinbomber

På det grunnlaget ønsker nå UDPS, som under diktaturet til Mobutu Sese Seko, var den ivrigste tilhengeren av flerpartivalg å boikotte helgens forestående valg.

- Det store spørsmålet har hele tiden vært om UDPS skulle få delta i valget etter at de i fjor boikottet folkeavstemningen som ledet opp til det forestående valget.

- Jeg kan forstå at de protesterer mot at de er utelatt fra valgkommiteen, men samtidig kan det se ut som om UDPS og deres leder Etienne Tshisekedi har spilt seg selv litt ut over sidelinjen, sier Kongo-forsker Samset.

Ty til vold

Hun peker på to mulige tolkninger av det kongolesiske valget. En positiv og en negativ.

Den positive er at de ulike gruppenes mulighet til adgang på makt og innflytelse vil redusere volden i landet.

Den negative dreier seg om et akademisk spørsmål om hvor raskt det skal avholdes valg etter at en krig er avsluttet.

- I et land som kun har hatt en prøveperiode med demokrati fra 1960-65 og som har vært et ettpartidiktatur i flere tiår, er det et skritt i demokratisk retning at det arrangeres valg.

- Men når det skjer så kort tid etter at krigen er slutt, er det et spørsmål om det har rukket å komme nye aktører til eller om det er de samme krigførende partene som går til valg.

Rikelige forekomster av mineraler, gull og tinn var en av hovedstridspunktene i den blodige krigen, som ble avsluttet med undertegningen av fredsavtalen i 2002. Da hadde over fire millioner mennesker mistet livet.

Krigen ble innledet i 1998 med at Rwanda-støttede opprørere prøvde å kaste sin gamle allierte Laurent Kabila. Kabila ble drept av en livvakt i 2001, men hans sønn Joseph tok over.

Drevet på flukt

Den sittende presidenten har nå brakt fred til landet, men vil han klare å gi kongoleserne fred?

En håndfull av de 32 kandidatene som stiller mot ham på søndag er reelle utfordrere. Noen har sittet i Kabilas regjering som visepresidenter. Spørsmålet er hvordan taperne av valget vil takle nederlaget.

- Kongo er et land hvor det er mye våpen i omløp. De gamle militsene er avvæpnet - i hvert fall i teorien. Men det er også kommet nye militser til, og det er uklart hvilken politisk agenda de har, sier Samset til Dagbladet.no.

Rapportene fra de humanitære organisasjonene er ikke oppløftende. Ifølge Lege Uten Grenser er situasjonen fortsatt spent og alvorlig i det nordøstlige Ituri, som er blant de mest voldsrammede provinsene i landet.

- Angrep og sammenstøt mellom den kongolesiske hæren og militsgrupper skjer stadig, og svært mange blir fremdeles fordrevet fra hjemmene sine.

- I byen Gety er befolkningen de siste ukene nesten blitt fordoblet, og består nå av 39 000 mennesker. De er svært sårbare etter å ha tilbrakt ukesvis på flukt fra angrep og totalt ødelagte landsbyer, sier informasjonsmedarbeider Henrik Glette i Leger Uten Grenser til Dagbladet.no.

<B>DEMONSTRASJONER:</B> I går brøt det ut demonstrasjoner mot sittende president Joseph Kabila etter meldinger om at presidenten var på vei til hovedstaden.
<B>KATT OG MUS:</B> Utenlandske reportere melder om at gårsdagens demonstrasjon utviklet seg til en livsfarlig katt og mus-lek mellom tusenvis av opprørere og hundrevis av opprørspolitimenn.
<B>AVVÆPNING:</B> Det er mye våpen i omløp i Kongo, sier norsk forsker. Selv om de gamle i teorien er avvæpnet, er det kommet nye til.