«Drapene har tatt uskylden fra oss»

KRISTIANSAND/ORREFORS (Dagbladet): I går morges fikk etterforskerne i Kristiansand telefon fra politiet i Kalmar i Sverige. Bare en uke etter at Lena (10) og Stine Sofie (8) ble funnet seksuelt misbrukt og knivdrept, blir Norden rystet av et nytt barnedrap.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

En 10 år gammel jente ble i går morges brutalt drept i idylliske Orrefors i Småland i Sverige.

Det er ingen sammenheng mellom drapene, men befolkningen på begge steder er naturligvis redde. To barnemordere går løs.

Spranget er så ufattelig langt fra livsgleden og smilene til Stine Sofie Sørstrønen og Lena Sløgedal Paulsen på båttur i 1998 til virkeligheten i Kristiansand to år etter.

- Drapene har tatt uskylden fra oss, sier fylkesmann Ann-Kristin Olsen. En av Europas fremste eksperter på kriminalitet mot barn mener barnedrapene i Kristiansand er blant det groveste i internasjonal sammenheng.

- Veldig grovt

Olsen er fylkesmann i Vest-Agder, bosatt i Kristiansand og har fått drapene på de to jentene i Kristiansand tett inn på seg. Hun var tidligere leder av Interpols gruppe for bekjempelse av kriminalitet mot barn og leder av Europarådets ekspertgruppe mot overgrep mot barn.

- I europeisk og internasjonal målestokk er disse drapene veldig grove. Den grove volden, den seksuelle skjendingen, deres unge alder og at de er to - gjør saken spesiell. Det er også spesielt at det skjedde i det offentlige rom, sier Olsen.

- Berører folkesjelen

Det er opprørende at drapene skjedde i et turterreng, midt mellom mange mennesker, i et område alle trodde var trygt.

- Nordmenn har en tradisjon for å gå tur i skog og mark. Det har en hellig verdi for oss. Katastrofen blir fundamental. Drapene berører hele folkesjelen vår. Vi har tapt en nasjonal verdi, fortsetter Olsen.

Idyllen brast

Det regnet i Kristiansand i går. Også i Orrefors kom skyene og regnet da befolkningen begynte å samle seg ved politisperringene. På to drapssteder blir det nå lagt ned røde roser og minneord.

Orrefors er et lite tettsted hvor alle kjenner alle.

- Dette er forferdelig ekkelt. Det kunne vært hvem som helst. Det verste er at gjerningsmannen kan være blant oss, noen vi kjenner, sier 20 år gamle Daniel Abelsson til Dagbladet.

Tida vil kanskje etter hvert lege en del sår i de to lokalmiljøene. For de aller nærmeste handler det imidlertid ikke om å komme over drapene, men å leve med dem.

GLADJENTE: Karolina Johansson (10) og to venninner sov over i et telt på plenen. Karolina ble drept, en venninne skadet, den andre kom fra overfallet med skrekken.