OBSERVATØRER: Delegasjonen fra Den arabiske liga har siden mandag reist rundt i Syria for å inspisere de syriske sikkerhetsstyrkenes framfred mot sivilbefolkningen. Imidlertid fortsetter drapene, minist 25 skal være drept i nye sammenstøt. Foto: REUTERS
OBSERVATØRER: Delegasjonen fra Den arabiske liga har siden mandag reist rundt i Syria for å inspisere de syriske sikkerhetsstyrkenes framfred mot sivilbefolkningen. Imidlertid fortsetter drapene, minist 25 skal være drept i nye sammenstøt. Foto: REUTERSVis mer

Drapene i Syria fortsetter tross gransking

Og sinte aktivister hevder de ikke har sett snurten av observatørene som skal granske volden.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Drapene fortsetter i Syria, trass i at en arabisk observatørgruppe gransker forholdene i landet. Frustrasjonen blant syriske aktivister brer seg.

Samtidig som arabiske observatører fortsatte sin rundreise i Syria, kom det meldinger om at minst 25 sivile er drept i nye sammenstøt med syriske sikkerhetsstyrker.

Styrkene skal blant annet ha skutt mot demonstranter utenfor stormoskeen i forstaden Douma, like nord for hovedstaden Damaskus.

Om lag 30.000 mennesker hadde samlet seg utenfor moskeen, og minst fire personer ble drept, ifølge menneskerettsgruppa Syrian Observatory for Human Rights (SOHR), som har base i London.

Andre aktivister opplyser til britiske BBC at om lag 40 personer ble blitt drept torsdag.

Flere besøk Observatørene fra Den arabiske liga har siden mandag reist rundt i landet for å få en oversikt over situasjonen i landet.

Delegasjonen har i oppdrag å finne ut om de syriske myndighetene har tatt skritt for å få slutt på de blodige operasjonene mot opposisjonen, slik en fredsplan fra ligaen krever.

Observatører besøkte torsdag den nordvestlige Idlib-provinsen, Hama sentralt i landet og Deraa lenger sør, der det syriske opprøret startet i mars.

De var også i det urolige Douma-distriktet og nok en gang en tur i Homs, ifølge det statlige syriske nyhetsbyrået SANA.

Kritikk Den syriske regjeringen godtok i begynnelsen av november en plan som krever en slutt på volden, tilbaketrekking av væpnede styrker fra boligområder, løslatelse av politiske fanger og åpning av dialog med opposisjonen. Men regjeringen nølte i det lengste med å gi observatører adgang.

Observatørene møter nå stadig mer kritikk etter en uttalelse om at de ikke hadde funnet noe «skremmende» i den voldsherjede byen Homs.

Blant annet Frankrike har uttalt at observatørene har brukt for kort tid i Homs til å kunne vurdere situasjonen der ordentlig.

Demonstrasjoner Samme dag som observatørene skulle vende tilbake til byen, var det også nye demonstrasjoner.

- Oppdraget er en stor løgn. De sa de var i bydelen Khalidiya, men jeg har ikke sett noe til dem, skrek en opprørt syrer ved navn Tamir i en telefonsamtale med nyhetsbyrået Reuters.

- Vi har vært her ved demonstrasjonen hele tiden. Hvor var de? spør han videre.

Blant syriske aktivister sprer det seg en frustrasjon over at de ennå ikke har fått møte observatørene. I Hama og Deraa var ingen tegn til observatører torsdag ettermiddag, og det skal heller ikke ha vært mulig å kontakte dem per telefon, sier de. I stedet var det mer sikkerhetsstyrker å se i gatene.

- Hvor er de? I byen Idlib skal aktivister ha forsøkt å komme i kontakt med observatørdelegasjonen uten hell.

- Hvor er de? Vi har jobbet hardt i forkant av dette besøket. Vi har øyenvitneforklaringer og dokumenterte dødsofre og steder som er blitt bombet. Politinærværet er stort, det ser ut som om de har forberedt seg like mye som vi har, sier aktivisten Odei i Idlib til nyhetsbyrået Reuters.

Observatørgruppen skal økes til i alt 150 personer i løpet av uken, men det anses fremdeles som for få til å kunne få oversikt over situasjonen i et land med om lag 23 millioner innbyggere.

De arabiske observatørene blir også kritisert for å støtte seg på regimet når de flytter seg fra sted til sted. Aktivister er svært bekymret for at folk ikke våger fortelle hvordan situasjonen er når observatørene blir fulgt av regimets menn.

(NTB)