- Drapene kan ha skjedd seinere

KRISTIANSAND (Dagbladet.no): Aktor i barnedrapssaken bortforklarer det såkalte mobilbeviset med at drapene kan ha skjedd mye fortere enn antatt, senere enn antatt, eller at Kristiansen gikk vekk fra åstedet mens forbrytelsene pågikk.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Ifølge tiltalebeslutningen mot Jan Helge Andersen og Viggo Kristiansen skal overgrepene og drapene på Lena Sløgedal Paulsen og Stine Sofie Sørstrønen ha funnet sted mellom 19.00 og 20.00 den 19. mai i fjor.

Tre tekstmeldinger og en telefonsamtale er sentrale i det mobilalibiet Viggo Kristansens forsvarere har prøvd å bygge opp. En utgående melding 18,57, en inngående melding 19.24, en ny utgående melding 19.37 og en utgående telefonsamtale 20.19.

Inngående analyser fra Telenor Mobil viser at all denne trafikken gikk via en basestasjon i Viggos nabolag på Eg, og at det er så og si umulig for en mobiltelefon få kontakt med denne stasjonen fra åstedet i Baneheia.

- Dette er ikke noe alibi, har statsadvokat Edward Dahl gjentatt flere ganger i sin prosedyre. Han ga i dag tre forskjellige scenarier for hvordan disse mobilbevisene er forenlige med påtalemyndigetenes tiltalte mot Viggo Kristiansen.

Scenario 1 er at de tiltalte møtte jentene, lokket de med seg, voldtok og drepte de og skjulte likene, for så å komme seg tilbake i dekningsområdet til basestasjonen på Eg i løpet av 27 minutter.

Dagbladets reportasjeteam gikk i går opp ruten Jan Helge Andersen påstår de to gikk drapskvelden. Bare det å gå rundturen tar 33 minutter. Det gir ikke mye tid for de grusomhetene som er beskrevet i tiltalen.

Scenario 2 er at Viggo tok imot 19.24-meldingen og sendte 19.37-meldingen mens har var borte fra åstedet. Jan Helge Andersen har oppgitt i sin forklaring at kameraten forlot åstedet et ukjent antall minutter etter at drapene var begått, etter ha gitt Andersen ordre om å dekke til likene.

- Hvor han var, eller hvor lenge han var borte har vi ikke fått noe svar på, sa Dahl og kastet seg ut i spekulasjoner på om Viggo i tillegg til å motta og sende meldinger har brukt denne pausen til å kvitte seg med drapsvåpnene.

Scenario tre er at drapene ble begått etter 19.37, seinere enn tidligere antatt.

- Jentene ble sist sette i live på badeplassen kl. 18.50 Ingen vet når de var ferdige og gikk hjem. Vi vet ikke klokkeslettet når Viggo og Jan Helge møtte jentene, sa Dahl.

Skal dette scenariet gå opp betyr det at rundturen, overgrepene og drapene må ha skjdd i tidsrommet 19.37 (utgående tekstmelding) til 20.19, da Viggo ringer to kamerater og ber de stikke innom ham en tur. Det gir de tiltalte et tidsvindu på 42 minutter, også i knappeste laget hvis en skal legge de grunnleggende trekk i Jan Helge Andersens forklaring om hvordan det hele gikk for seg til grunn.

Dahl innrømmet at det er tvil rundt mobilbeviset, og at den bør komme tiltalte til gode, men mener allikevel at de andre bevisene er såpass overveldende at denne tvilen ikke er nok til å frikjenne Kristiansen.

- Påtalemyndigheten har oppfylt sin bevisbyrde mot Viggo Kristiansen. Han er hovedmannen, han er motoren og drivkraften i det som har skjedd.