TAR SELVKRITIKK: Politiet i Sogn og Fjordane har evaluert seg selv etter drapene på Valdresekspressen 4. november i fjor. Etterforskningen viser at drapene ikke kunne vært forhindret med kortere responstid fra første melding, men politidistriktet tar selvkritikk på flere punkter. Foto: Cornelius Poppe / NTB scanpix
TAR SELVKRITIKK: Politiet i Sogn og Fjordane har evaluert seg selv etter drapene på Valdresekspressen 4. november i fjor. Etterforskningen viser at drapene ikke kunne vært forhindret med kortere responstid fra første melding, men politidistriktet tar selvkritikk på flere punkter. Foto: Cornelius Poppe / NTB scanpixVis mer

- Drapene kunne ikke vært unngått

Men politiet i Sogn og Fjordane tar selvkritikk etter drapene på Valdresekspressen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Tre personer ble drept på Valdresekspressen i 4. november i fjor.

Nå har politidistriktet evaluert seg selv og finner flere punkter å rette på. Men kritikken om veivalg og lang responstid står de ved.

- Etterforskningen av saken er tydelig på at de tre drepte var døde allerede før første melding kom til AMK. Drapene kunne derfor ikke vært unngått uansett hvor tidlig politiet hadde vært tilstede. Gjennomgangen viser likevel svakheter ved politiets organisering og håndtering av saken, skriver Sogn og Fjordane politidistrikt i en pressemelding.
Mangler på operasjonssentralen Det skal til enhver tid være to personer bemannet på operasjonssentralen. Da politiet mottok første melding klokka 17.31 var det bare en på jobb på sentralen. Andremann var opptatt med oppgaver i arresten og var ikke tilbake før 17.48.

- En normal bemanning på operasjonssentralen kunne blant annet ha bidratt til avklaringer knyttet til Lærdalspatruljens valg av kjørerute, heter det i rapporten.

- Jeg finner ingen grunn til å kritisere patruljen for valg av kjørerute, gitt de opplysninger de hadde. Som politimester er det mitt ansvar at operasjonssentralen ikke hadde nødvendig bemanning. Etter hendelsen ble rutinene umiddelbart endret. Jeg har forsikret meg om at nå skal ha to på vakt, samt at om noen utfører samtidige oppgaver i arresten så skal de medbringe sambandsutstyr som gjør dem umiddelbart tilgjengelige for operasjonssentralen, sier politimester Ronny Iden i Sogn og Fjordane politidistrikt i pressemeldinga.

Fremskutt lagring Politipatruljen fra Lærdal hadde ikke fremskutt lagring av våpen til tross for kravet fra 1. oktober.

- Debatten i ettertid av drapene har vært krevende for de involverte polititjenestemenn- og kvinner. At en raskere respons ikke kunne ha forhindret drapene, er ingen unnskyldning for de svakheter vår gjennomgang viser. Det er imidlertid fullt og helt mitt ansvar at operasjonssentralen ikke var tilstrekkelig bemannet, og at patruljen ikke hadde fremskutt lagring. Jeg har derfor satt i gang nødvendige tiltak for å sørge for at Sogn og Fjordane politidistrikt følger gjeldende regelverk på disse områdene, sier politimester Ronny Iden i pressemeldingen.

Hele rapporten kan lastes ned her.

Den siktede 30-åringen fra Sør-Sudan sitter varetektsfengslet og skal være i en vanskelig helsemessig situasjon. Politiet har ikke kunnet gjennomføre avhør av siktede siden drapene skjedde.

Arve Kvernhaug (55), Brahim Khouya (53) og Margaret Molland Sanden (19) ble funnet drept i bussen.