Drapene som ryster verden

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

Meldingen fra Kaukasus om drapet på Natalia Estemirova gjør at det igjen er grunn til på stille spørsmålet om hva slags korrupt bandittrede dagens Russland er. Medregnet Estemirova er 20 journalister drept i Russland siden 2000. Nesten ingen av disse drapene er oppklart. Det forteller en historie om at mordernes bakmenn har forsvarere høyt oppe i det politiske systemet.

Saken om journalisten Anna Politkovskaja, som ble drept i 2006, kan kaste lys over problemet. Tre menn har vært siktet for medvirkning til drapet. Den antatte morderen er på rømmen, og siden han har vært det så lenge, må han ha mektige bakmenn. Og ennå vet man ikke hvem som bestilte mordet. Men sporene går til Tsjetsjenia, og trolig til kretsen rundt republikkens omstridte president, Ramzan Kadyrov, slik Estemirovas kolleger i Moskva sa i går. Estemirova var i ferd med å få ferdig en ny rapport om overgrep i Kadyrovs republikk da hun ble kidnappet og skutt.

En ting skiller imidlertid onsdagens drap fra andre politiske drap i Russland. Det er president Dmitrij Medvedevs umiddelbare og sterke reaksjon. Han sa han var oppbrakt over mordet, og ga ordre om full etterforsking. Reaksjonen står i skarp kontrast til hvordan daværende president Vladimir Putin reagerte på mordet på Anna Politkovskaja. Han kommenterte det ikke på flere dager, og da han først kommenterte det, virket det som om han var mest opptatt av hvor mye oppmerksomhet drapet hadde fått. Der Medvedev var tydelig oppbrakt var Putin først og fremst irritert. Men hva kan gjøres i dagens Russland? Ramzan Kadyrov sa i går at han ville sette i gang full etterforsking, en offisiell og en uoffisiell, etter tsjetsjenske tradisjoner. Men muligens er dette etterforsking som er mer egnet til å villede enn å oppklare. Og etterforsking etter tsjetsjenske tradisjoner er det all grunn til å være skeptisk til. Det vet de som har vært i Kadyrovs torturkammer. Og derfor finner vi kanskje aldri Estemirovas mordere. For i Tsjetsjenia er det sannsynlig at det er morderne som etterforsker seg selv.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer