Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Drapene startet da OSSE dro

SKOPJE I MAKEDONIA (Dagbladet): Nedslåtte og triste dro OSSE-observatørene fra Kosovo til Makedonia i går morges. Ikke før hadde de krysset grensa, før deres verste mareritt var blitt virkelighet: En storoffensiv i Kosovo var i gang.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Den siste OSSE-bilen var ute av Kosovo ved 12-tida i går. Men OSSEs lokale medarbeidere, som måtte bli igjen i Kosovo, skal ha blitt truet og trakassert.

- Det var nettopp dette jeg hadde fryktet. Hvis det er en storoffensiv på gang, er jeg overrasket over at den kom samme dag som vi dro ut, sier politisk rådgiver i OSSEs Kosovo-delegasjon, Kåre Eltervåg, til Dagbladet.

Han var en av de første OSSE-folkene som i grålysningen i går kom gjennom grenseposten og inn i Makedonia.

- Det er svært trist at vi drar, når man tenker på konsekvensene, sier Eltervåg.

Mareritt

- Det ser ut til at våre verste antakelser er i ferd med å slå til, understreker stabssjef i OSSE-korpset, generalmajor Bjørn Nygård.

Han er derimot ikke overrasket.

- Vi har fått tydelige uttalelser fra høystående hold i de serbiske styrkene om at de har tenkt å overkjøre hele Kosovo, sier Nygård.

Han understreker at serberne militært sett er i stand til å gjennomføre en slik storaksjon, men tror neppe at Nato vil se på at det skjer uten å reagere.

- Dette kan bli grunnlaget Vesten trenger for å aksjonere, sier han.

Represalier

En dansk obervatør Dagbladet snakket med på grensestasjonen, fortalte at han flere ganger under selve tilbaketrekningen ble oppringt på mobiltelefonen av fortvilte albanere som søkte OSSEs hjelp.

- De ringer og forteller at serberne angriper landsbyer og at vi må komme. De vet ikke engang at vi er dratt. De stolte på oss, men nå er vi borte, forklarte han med en blanding av resignasjon og bitterhet.

- Vi frykter blant annet represalier mot våre lokale samarbeidspartnere. Alle på albansk side er engstelige. Jeg synes det er trist at vi drar, sier nordmannen Steinar Reisæter (41) som i fire måneder har arbeidet for OSSE i Kosovo.

OSSE-sjefen i Kosovo, William Walker, så ikke bort fra at OSSE kunne komme tilbake til Kosovo.

- Det må nå drastiske virkemidler til for å få en fredsavtale. Hvis det er luftangrep som trengs, så får det være slik.

Nygård mener at det er mulig å fortsatt ha oversikt over det som skjer i Kosovo gjennom overvåking fra lufta.