«Cold case»

Drapene var uløst i 41 år. Løsningen lå i medisinskapet

Ofrene ble funnet bakbundet.

DREPT: Jane Morton Antunez (t.v.) og Patricia Dwyer (t.h.) ble funnet drept i henholdsvis november 1977 og januar 1978. Foto: Sheriffen i San Luis Obispo
DREPT: Jane Morton Antunez (t.v.) og Patricia Dwyer (t.h.) ble funnet drept i henholdsvis november 1977 og januar 1978. Foto: Sheriffen i San Luis ObispoVis mer

Jane Morton Antunez og Patricia Dwyer var 30 og 28 år da de ble funnet seksuelt misbrukt og drept i henholdsvis november 1977 og januar 1978, i byen Atascadero i California, midtveis mellom Los Angeles og San Francisco.

De to kvinnene hadde riktignok noen felles bekjente, men ellers var det lite som forbandt drapene med hverandre. Sakene er blitt stående uløst i 41 år.

FØR OG ETTER: Arthur Rudy Martinez, fotografert av politiet henholdsvis på slutten av 1970-tallet og da han meldte seg igjen i 2014. Foto: Sheriffen i San Luis Obispo
FØR OG ETTER: Arthur Rudy Martinez, fotografert av politiet henholdsvis på slutten av 1970-tallet og da han meldte seg igjen i 2014. Foto: Sheriffen i San Luis Obispo Vis mer

Men onsdag kunne Ian Parkinson, sheriffen i fylket San Luis Obispo, kunngjøre at begge drapssakene var løst. Politiet kommer til at en og samme gjerningsmann sto bak - Arthur Rudy Martinez, som døde i fengsel i 2014, 65 år gammel.

Et medisinskap ble til slutt avgjørende i å løse drapet, skriver Washington Post.

Bakbundet

De to kvinnene var drept på liknende måte. Antunez ble funnet i baksetet på bilen sin, som var parkert på en avsidesliggende grusvei i Atascadero, med halsen skåret over og bakbundet. Hun hadde vært på vei til en venn, men dukket aldri opp.

Knappe to måneder seinere ble Dwyer funnet på kjøkkengolvet i Atascadero. Hun hadde dødd av å ha blitt stukket i brystet med sin egen kjøkkenkniv. Også hun var bakbundet.

Ifølge San Luis Obispo Tribune mente politiet, på grunn av likheten i framgangsmåten, at samme person måtte stå bak de to drapene. Martinez var et av flere navn som ble brakt opp, siden han tidlig i 1977 ble løslatt fra fengsel etter et forsøk på voldtekt og drap. Da drapene skjedde, jobbet han på et lokalt sveiseverksted.

Men etterforskerne klarte altså ikke å finne bevis som direkte satte Martinez i forbindelse med drapene. Kort tid etter flyttet han til delstaten Washington, hvor han i 1978 ble dømt til livstid i fengsel for to voldtekter og flere ran.

På rømmen

Martinez flyktet fra fengselet i 1994, og levde de neste 20 åra i frihet under nytt navn. Han meldte seg imidlertid for politiet i april 2014, etter å ha blitt diagnostisert med uheldbredelig kreft. Han døde to måneder seinere, skriver sheriffen i San Luis Obispo i en pressemelding.

De siste åra har bruken av DNA-testing i kriminalsaker nærmest eksplodert, og sheriffkontoret sendte i 2005 prøver fra drapsåstedene til analyse.

Politiet fikk bekreftet at samme person sto bak de to drapene - men fikk ingen match med en registrert forbryter.

Så, i 2016, fikk ble sheriffkontoret innvilget midler til å ansette en etterforsker som utelukkende jobber med gamle uoppklarte kriminalsaker, «cold cases». Jobben gikk til Clint Cole, som året etter satte i gang med å undersøke saker fra 1970-tallet på ny.

Familietreff

Siden DNA-prøvene fra drapene fremdeles ikke svarte til noen i kriminalregisteret i California, sendte Cole prøvene til et laboratorium under delstatens justisdepartement som jobber med å klarlegge slektskap gjennom gentesting.

TIDSLINJE: Politiets tidslinje over hovedhendelsene i dobbeltdrapssaken. Grafikk: Sheriffen i San Luis Obispo
TIDSLINJE: Politiets tidslinje over hovedhendelsene i dobbeltdrapssaken. Grafikk: Sheriffen i San Luis Obispo Vis mer

Og her ble det delvis treff: Den som drepte Antunez, viste seg å være i slekt med en fange som sonet fengselsstraff for en annen forbrytelse. Videre sjekk avdekket at denne innsatte hadde en slektning som bodde i San Luis Obispo i tidsrommet da drapene skjedde: Arthur Rudy Martinez.

Men siden Martinez hadde avgått med døden, måtte Cole finne en måte å skaffe brukbart DNA fra ham på.

Løsningen kom da de sporet opp en tidligere kjæreste som bodde sammen med ham i Fresno-området mens han var på rømmen. Ved et lykketilfelle viste kvinnen å ha en av Martinez' gamle barberhøvler i medisinskapet på badet.

Gjenkjent

DNA fra høvelen ble sammenstilt med genmaterialet fra drapsåstedene - prøvene stemte overens. Et vitne fra åstedet der Antunez ble funnet drept, ble nå også vist et bilde av Martinez, og gjenkjente ham straks som mannen hun hadde sett den kvelden i 1977.

Dermed er de to drapssakene oppklart etter 41 år.

- Vi er svært stolte av etterforsker Cole og hans innsats for å løse dette 41 år gamle drapsmystieriet. Våre tanker går til ofrenes pårørende, og vi håper denne oppklaringen bidrar til at de kan forsone seg noe med hva som skjedde, sa sheriff Parkinson på onsdagens pressekonferanse.