- Drapet er en trussel mot kritiske stemmer

Statsminister Erna Solberg (H) frykter drapet på Boris Nemtsov i Russland fører til at det blir enda vanskeligere å tale myndighetene imot.

REAGERER: Statsminister Erna Solberg (H) ber russiske myndigheter om å gjennomføre en troverdig og åpen etterforskning av drapet på opposisjonspolitikeren Boris Nemtsov.  Foto: Jacques Hvistendahl / Dagbladet
REAGERER: Statsminister Erna Solberg (H) ber russiske myndigheter om å gjennomføre en troverdig og åpen etterforskning av drapet på opposisjonspolitikeren Boris Nemtsov. Foto: Jacques Hvistendahl / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

- Nemtsov var en modig mann som virkelig talte Putin midt imot. Han var tydelig i kritikken av regimet og arbeidet med å dokumentere korrupsjon innen det russiske statsapparatet. At en person som han blir drept, vil - uavhengig av hvem som står bak - gjøre at opposisjonen blir reddere, sier Solberg til NTB.

Hun beskriver Nemtsov som viktig for opposisjonen, ikke minst på grunn av den bakgrunnen og tyngden han hadde fra regjeringsarbeid på 1990-tallet.

- Russiske myndigheter må gjøre sitt ytterste for å finne ut hvem som står bak dette og gjennomføre en etterforskning som oppfattes som uavhengig, transparent og troverdig. Dette dreier seg på mange måter om hvorvidt noen skal tørre å være kritiske i fremtiden, sier Solberg.

Hun har fulgt utviklingen i Russland i mange år og er ikke i tvil om at den demokratiske utviklingen lenge har gått i gal retning, med innstramminger for sivilsamfunnet og en forverret menneskerettssituasjon.

- Det er vel omtrent åtte år siden jeg mente at Russland ikke lenger kunne kalle seg et demokrati. Det har blitt bekreftet i de åtte årene som har gått. Veldig mange stemmer blir kneblet, direkte og indirekte, sier statsministeren.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.