Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Drapet i Levanger framstår som uvanlig og utrolig aggressivt

Sier psykologspesialist Per Isdal.

UVANLIG: - Det er uvanlig at det går ut over et barn som er så gammelt som 17 år. Dette framstår som en atypisk familiedrapssak, sier psykologspesialist Per Isdal. Foto:  Erling Hægeland / DagbladetFoto: Erling Hægeland/Dagbladet
UVANLIG: - Det er uvanlig at det går ut over et barn som er så gammelt som 17 år. Dette framstår som en atypisk familiedrapssak, sier psykologspesialist Per Isdal. Foto: Erling Hægeland / Dagbladet Foto: Erling Hægeland/Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): - Dette framstår som et utrolig aggressivt drap, utført av en forferdelig sint mann, sier psykologspesialist Per Isdal (57) til Dagbladet.

Politiet offentliggjorde fredag detaljer fra tragedien i Levanger der en far (47) drepte sin sønn (17) og seg selv:

Faren drepte sønnen med øks, sendte en melding til en bekjent rundt klokka tre natt til nyttårsaften, og la igjen et brev der det går fram at han var i en livskrise. Far og sønn ble begge funnet døde nyttårsaften morgen. Sønnen i gangen i bolighuset, far ute ved uthuset på gården der de to bodde sammen.

Uvanlig Isdal er leder for Alternativ til vold i Stavanger, og har i 27 år jobbet med voldsutøvere og mennesker som enten har skadet eller ønsket å skade sine partnere eller barn.

- Valget av øks impliserer i seg selv et avsindig raseri. Vi kan lese av drapsmetoden hva slags følelser som ligger bak drapet. Det er andre følelser som ligger bak drap der drapsmetoden er forgiftning eller håndvåpen. Det er uvanlig at det går ut over et barn som er så gammelt som 17 år. Dette framstår som en atypisk familiedrapssak, sier Isdal.

- Som regel, når far dreper barn, er det snakk om yngre barn som ikke kan ta vare på seg selv, og som blir drept enten fordi far vil gjøre slutt på alt, eller gjennom en rar kobling mellom omsorgsansvar og vold: Egentlig er handlingen først og fremst et selvmord, men far dreper barna fordi de ikke kan leve uten ham.

To motivasjoner Han mener drap på familiemedlemmer ofte har to sterke motivasjoner:

- Det ene er aggresjon og straff. Hvis partneren har forlatt deg og du vil straffe partneren, er den sterkeste måten å straffe partneren på gjennom barna, sier Isdal.

TILKALT: Nabo Hermod Lilleenget (62) ble tilkalt til denne gården i Levanger av et familiemedlem som ikke fikk kontakt med far (47) og sønn (17). Drapet framstår svært aggressivt, sier psykologspesialist Per Isdal. Foto: Terje Næss / NTB scanpix
TILKALT: Nabo Hermod Lilleenget (62) ble tilkalt til denne gården i Levanger av et familiemedlem som ikke fikk kontakt med far (47) og sønn (17). Drapet framstår svært aggressivt, sier psykologspesialist Per Isdal. Foto: Terje Næss / NTB scanpix Vis mer

- Den andre mulige drivkraften er sterk depresjon, og troen på at livet vil gå til helvete. Du føler at barna dine ikke kan klare seg uten deg, og du må drepe dem som en form for desperat omsorgshandling. Sterkt deprimerte ser svart på framtiden og barnas muligheter, og gjør derfor slutt på alt, sier Isdal, som ser at enkelte omstendigheter øker faren for slike handlinger.

- Folk kan ha blitt forlatt, mistet jobben eller blitt ufør. Da kan det gå sammen med at de begår så ekstreme handlinger. Etterforskningen vil vise hva som har skjedd akkurat i denne enkeltsaken.

Tilkalt Det var naboen Hermod Lilleenget (62) som fant sønnen drept, og som da varslet politiet.

- Hvorfor var du på eiendommen?

- Jeg ble oppringt av et familiemedlem, og bedt om å ta en sjekk. Årsaken var at familien ikke hadde fått svar på telefon, sier Lilleenget til Dagbladet.

Lik Dagbladet på Facebook
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media