Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Drapet på Alton Sterling i 2016 utløste store demonstrasjoner. Nå har politimann fått sparken

I tillegg har en annen blitt suspendert i tre dager.

NB! STERKE BILDER: Drapet på den afroamerikanske fembarnsfaren utløste store demonstrasjoner. Nå har politiet i Loisiana offentliggjort videoklipp som viser drapet på Anton Sterling. Video: CNN Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

En politimann, som skjøt og drepte den afroamerikansk fembarnsfaren Alton Sterling i Baton Rouge i USA i 2016, har fått sparken med umiddelbar virkning.

Politisjefen i byen, Murphy Paul, opplyser at en annen har blitt suspendert i tre dager, ifølge nyhetsbyrået AP.

Skutt av politiet

37 år gamle Sterling ble skutt og drept natt til 5. juli i 2016 utenfor en storkiosk der han solgte CD-plater. Skyteepisoden i Baton Rouge ble filmet og delt på nett og utløste en bølge av protester.

De to politimennene som var involvert i den dødelige konfrontasjonen med Sterling har begge hatt lønnet permisjon siden hendelsen. I forrige uke bestemte statsadvokaten i Louisiana at det ikke var grunnlag til å reise tiltale mot noen i saken, men den får likevel konsekvenser for arbeidsforholdet til de to politifolkene.

Politisjefen sier avgjørelsen om å sparke og suspendere de to ikke er basert på politikk.

- Min beslutning er heller ikke basert på følelser. Den er basert på sakens faktiske omstendigheter, sier han.

Politibetjentene har brutt etatens standarder, lyder Pauls konklusjon.

Fredag ble det også offentliggjort en video som viser deler av hendelsen, og gir et inntrykk av stemningen på stedet da skytingen fant sted.

- Skyter deg i hodet

I videoopptaket kan man høre en av politimennene banne og rope til Sterling, mens han truer med å skyte ham i hodet når Sterling spør hva han har gjort.

- Ikke rør deg, ellers skyter jeg deg! Legg de jævla hendene dine på bilen, eller så kommer jeg til å skyte deg i det jævla hodet ditt, sier en av politimennene, ifølge Washington Post.

Når Sterling klager på smerter, velger en av mennene å bruke en elektrosjokkpistol på ham. En av dem takler så Sterling i bakken, og man kan høre en av dem rope «han har våpen». Deretter blir Sterling skutt og drept.

FBI og borgerrettsavdelingen i justisdepartementet i USA gransket hendelsen og i forrige uke konkluderte de med at de ikke vil ta ut tiltale mot de to politibetjentene som skjøt.

Ifølge rapporten har politiet forklart at de hadde fått melding om at Sterling skulle ha truet noen med pistol. Da de gikk opp til ham den aktuelle natten, skal han ha nektet å etterkomme krav om å legge hendene på panseret av en bil, og de brukte derfor elektrosjokkvåpen mot ham.

Mens han lå nede skal han ha grepet etter et våpen i lomma si, og politiet sier de så enden på våpenet der og at det var derfor de skjøt ham.

Demonstrasjoner

Drapet på Alton Sterling utløste store demonstrasjoner i Baton Rouge.

Sammen med flere andre tilfeller politivold og drapet på 32 år gamle Philando Castile, som ble skutt og drept etter å ha blitt stoppet av politiet for en rutinekontroll mens han kjørte bil i småbyen Falcon Heights i Minnesota, utløste drapet en nasjonal debatt om politiets behandling av svarte amerikanere.

I kjølvannet av drapene ble også flere politibetjenter drept. Fem ble drept i Dallas etter drapet på Castille og tre ble drept i Baton Rouge.

(NTB)

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!