Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Drapet på barnet ikke et eget drap

Jusprofessor tror ikke barnefaren i Stavanger kan dømmes for dobbeltdrap.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Politiet i Stavanger har siktet den somaliske mannen (30) for forsettelig drap på den høygravide kona (21). Forsettelig drap har en strafferamme på 15 års fengsel. Maksimumsstraffen i Norge er 21 års fengsel.

Kvinnen hadde termin i januar, og svangerskapet regnes som fullgått.

Den høygravide kvinnen døde på sykehuset av knivstikkene hun fikk i ryggen da mannen stakk henne. Legene ved Stavanger universitetssykehus forløste babyen ved keisersnitt og kjempet intenst for å redde livet til den lille, men barnet overlevde ikke skadene det hadde fått.

Vurderer siktelse for dobbeltdrap

Nå vurderer politiet om det går an å sikte mannen også for drapet på det lille barnet.

- Problemstillingen viser at folk regner det ufødte barnet for å ha personstatus, sier professor Erling Husabø ved Universitetet i Bergen.

I Straffelovens paragraf 245 er fostre beskyttet mot ulovlig abort etter 12. uke, og ufødte barn har derfor juridisk beskyttelse:

\'Den som avbryter svangerskap eller medvirker hertil uten at de lovlige indikasjoner for et slikt inngrep er til stede... straffes for fosterfordrivelse med fengsel inntil 3 år.\'

Men loven sier ikke noe om hva som skjer når svangerskapet avbrytes fordi mor dør.

Professor Husabø tror ikke det går an å sikte drapsmannen for brudd på straffelovens paragraf om ulovlig svangerskapsavbrudd.

- Nei, jeg tror ikke paragrafen om å avbryte et svangerskap, kan brukes. Det kan jo diskuteres, men selv har jeg ikke tro på den tolkningen, sier professoren i strafferett.

Barnet ikke født

Drap omtales i paragraf 233 i Straffeloven: \'Den, som forvolder en andens Død, eller som medvirker dertil, straffes for Drab med Fængsel i mindst 6 Aar.\'

Politiet har brukt denne paragrafen for å sikte den 30 år gamle somalieren for forsettelig drap på kona, men de kan neppe bruke den for å utvide siktelsen til drap også på barnet:

- Denne drapsbestemmelsen handler om å ta livet av fødte mennesker. Jeg tror ikke man kan bruke \' 233 i en sånn situasjon. Det er ikke et eget tilfelle av drap når noen blir drept med fullbårent barn i magen, mener Husabø.

Beskytter ufødte barn

Det er vanskelig å trekke opp en juridisk grense for når et foster er et eget menneske. Men fostre er likevel klart beskyttet i flere deler av norsk lovgivning:

• I Abortloven har fosteret eget rettsvern etter 12. uke i svangerskapet, ved at det er forbudt å avbryte svangerskapet når fosteret er blitt så stort.

• Gravide kvinner som bruker narkotika, kan holdes innesperret på behandlingsinstitusjon helt til barnet er født. Slik skal fosteret beskyttes mot skader.

• Barn som ennå ikke er født, har arverett. Hvis for eksempel far dør, skal arven holdes tilbake inntil man ser om barnet fødes i live.

• Det finnes en egen paragraf i Straffeloven om mødre som dreper sine nyfødte barn.

Kan få 21 år uansett

Men det finnes ingen egen paragraf som spesielt omtaler gravide kvinner og deres fostre.

Professor Erling Husabø mener at Straffeloven likevel gjør det mulig å sikte drapsmannen også for forbrytelsen mot barnet.

- Selv om det ikke finnes en egen bestemmelse for dette, fanges det opp i paragraf \' 233. Den har et tillegg mot slutten om særdeles skjerpende omstendigheter, sier han.

Her heter det strafferammen kan utvides til 21 år hvis det foreligger særdeles skjerpende omstendigheter. At kvinnen var gravid med mannens barn, er en slik skjerpende omstendighet.

I praksis kan det derfor være uviktig om mannen siktes for ett eller to drap: Han risikerer lovens strengeste straff uansett.

- Vi må se praktisk på dette. Om kvinnen hadde hatt barnet på armen og begge ble drept, hadde han likevel ikke fått høyere straff enn 21 år, sier professor Husabø.

ÅSTEDET:</B> Ektemannen er siktet for drapet på kona etter at hun og det ufødte barnet døde. Politiet vurderer om mannen også kan siktes for drap på sitt eget barn.
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media