Drapet på Djindjic oppklart

Drapet på statsminister i Serbia Zoran Djindjic er oppklart, sa Serbias innenriksminister søndag.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Innenriksminister Dusan Mihajlovic sa til serbisk TV at en tidligere politimann i de hemmelige tjenestene og medlemmer av en kriminell liga har tilstått å stå bak drapet på Djindjic 12. mars.

Ifølge Mihajlovic har politiet samlet bevis nok til å starte en rettssak.

- Alle omstendigheter rundt drapet er nå kartlagt. Listen over alle som deltok i drapet er kjent. Mesteparten av dem er i fengsel og har tilstått, inkludert den som er mistenkt å ha avfyrt skuddet som drepte statsministeren, sa innenriksministeren. Den mistenkte morderen Zvezdan Jovanovic, tidligere en av sjefene i JSO (Enhet for spesialoperasjoner), ble arrestert 25. mars.

Krigsforbrytelser

JSO var en paramilitær spesialenhet i politiet som arbeidet i hemmelighet over hele det tidligere Jugoslavia helt til den voldelige oppløsningen på 90-tallet. Ifølge Serbias regjering er medlemmer av JSO mistenkt for å ha begått krigsforbrytelser under Balkan-konfliktene.

Det serbiske spesialpolitiet JSO ble oppløst med øyeblikkelig virkning, etter at statsminister Zoran Djindjics antatte drapsmann viste seg å være nestsjef for styrken.

Ifølge politikilder er de fleste andre som er mistenkt i forbindelse med drapet medlemmer av den mafialignende ligaen Zemun.

- Det er kun et spørsmål om tid før alle er arrestert. Men det er ikke avgjørende for å oppklare saken, sa innenriksminister Dusan Mihajlovic søndag. Nesten to tusen personer skal ha blitt satt i varetekt i forbindelse med etterforskningen av attentatet.

Kuppforsøk

Serbiske myndigheter tror at drapet på Djindjic var et ledd i et kuppforsøk.

Djindjic var opposisjonsleder under tidligere president Slobodan Milosevic, og hans beslutning om å sende Milosevic til krigsforbryterdomstolen i Haag ble møtt med raseri hos de serbiske nasjonalistene. Djindjic jobbet i ukene før han ble drept med planlegge en massiv kamp mot den organiserte kriminaliteten.

Mira Markovic

Forrige uke antydet Serbias visestatsminister at Slobodan Milosevics kone Mira Markovic var innblandet i drapet på statsminister Zoran Djindjic.

- Etterforskningen har så langt ikke vist at Jugoslavias tidligere president eller hans kone sto bak drapet på Djindjic, men mordet var helt sikkert de patriotiske kreftenes verk. Mira Markovic er en del av disse kreftene, uttalte Zarko Korac, som er serbisk visestatsminister.

Politiet beskylder Markovic for å ha stått bak drapet på den tidligere serbiske presidenten Ivan Stambolic. Stambolic forsvant i august 2000. Liket hans ble funnet for halvannen uke siden. Politiet tror Stambolic ble kidnappet av politiets spesialstyrker.

NTB-Reuters