- Drapet på en terrorist er en god nyhet

Den israelske opposisjonslederen Tzipi Livni om det omstridte drapet på Hamas-lederen al-Mabhouh.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| (Dagbladet): - Det at en terrorist ble drept, uansett om det skjedde i Dubai eller Gaza, er gode nyheter for de som kjemper mot terrorisme, sier den israelske parlamentarikeren Tzipi Livni.

Hun leder opposisjonspartiet Kadima, og er den første politikeren på toppnivå som kommenterer det omstridte drapet på Hamas-lederen Mahmoud al-Mabhouh.

- Hele verden må støtte de som kjemper mot terrorisme. Enhver sammenligning mellom terrorisme og de som kjemper mot den er umoralsk, sier hun.

- EN GOD NYHET: Opposisjonsleder Tzipi Livni mener drapet av Hamas-lederen var en god nyhet, men vil ikke kommentere spekulasjonene om at det var Israels etterretningstjeneste Mossad som sto bak. Foto: AP Photo/Bernat Armangue/Scanpix
- EN GOD NYHET: Opposisjonsleder Tzipi Livni mener drapet av Hamas-lederen var en god nyhet, men vil ikke kommentere spekulasjonene om at det var Israels etterretningstjeneste Mossad som sto bak. Foto: AP Photo/Bernat Armangue/Scanpix Vis mer

Vil ikke pekeMahmoud al-Mabhouh ble funnet drept på sitt rom på et luksushotell i Dubai 20. januar i år. Politiet i Dubai sier de har klare bevis for at Israels etterretningstjeneste Mossad var innblandet. Den israelske etterretningstjenesten avviser dette blankt.

Tzipi Livni vil ikke peke på hvem som sto bak. Livni er tidligere utenriksminister i Israel, og jobbet selv for Mossad på 1980-tallet. Hun fnyser av kritikken rundt drapet av al-Mabhouh, som myndighetene i Israel mener sto bak kidnappingen og drapene av to israelske soldater i 1989. Nylig mener de han har vært ledende i arbeidet med å skaffe Hamas-krigere i Gaza raketter.

Mandag for en uke siden gikk politiet i Dubai ut med navn og bilde på 11 europere som er mistenkt for å stå bak drapet. I går opplyste politiet i Dubai at ytterligere fire personer tilknyttet aksjonen skal ha brukt falske europeiske pass - to britiske og to irske.

DE MISTENKTE: Dette er navn og bilde på noen av de 11 mistenkte. Fra venstre: Evan Dennings (irsk), Gail Folliard (irsk), James Leonard Clark (britisk), Jonathan Louis Graham (britisk), Michael Bodenheimer (tysk), Paul John Keeley (britisk), Michael Lawrence Barney (britisk), Peter Elvinger (fransk), Kevin Daveron (irsk), Melvyn Adam Mildiner (britisk), Stephen Daniel Hodes (britisk). Foto: AP Photo/Dubai Ruler's Media Office/SCANPIX
DE MISTENKTE: Dette er navn og bilde på noen av de 11 mistenkte. Fra venstre: Evan Dennings (irsk), Gail Folliard (irsk), James Leonard Clark (britisk), Jonathan Louis Graham (britisk), Michael Bodenheimer (tysk), Paul John Keeley (britisk), Michael Lawrence Barney (britisk), Peter Elvinger (fransk), Kevin Daveron (irsk), Melvyn Adam Mildiner (britisk), Stephen Daniel Hodes (britisk). Foto: AP Photo/Dubai Ruler's Media Office/SCANPIX Vis mer

Det betyr at myndighetene i Dubai nå har funnet ID-informasjon på 15 konkrete personer de mistenker var del av drapslaget i Dubai 19. januar. Ifølge politiet var 18 personer involert, etter gjennomgang av sikkerhetskameraer fra hotellet.

- Ofre for identitetstyveriSju av de elleve første som er identifisert viser seg å ha brukt identiteten til ekte personer som enten er bosatt eller oppholder seg i Israel.

Israel sier de er ofre for identitetstyveri. Men Irlands utenriksminister var raskt ute med pekefingeren, og den ble rettet mot Israel. Storbritannia, Irland og Tyskland har kalt inn israelske ambassadører på teppet for å avklare landets rolle i saken.

GRILLES: Israels utenriksminister Avigdor Lieberman fastholder at det ikke kan bevises at Israel står bak attentatet. Mandag måtte han forklare seg for en rekke europeiske utenriksministre under EUs utenriksministermøte i Brüssel. Foto: EPA/OLIVIER HOSLET/SCANPIX
GRILLES: Israels utenriksminister Avigdor Lieberman fastholder at det ikke kan bevises at Israel står bak attentatet. Mandag måtte han forklare seg for en rekke europeiske utenriksministre under EUs utenriksministermøte i Brüssel. Foto: EPA/OLIVIER HOSLET/SCANPIX Vis mer

- EU fordømmer på det sterkeste at de involverte i denne gjerningen brukte falske pass fra EUs medlemsstater og kredittkort tilegnet seg gjennom ID-tyveri av EU-borgere, lyder en felleserklæringen fra mandagens utenriksministermøte.

Lieberman ble grillet Ifølge diplomatiske kilder den israelske avisen Haaretz har i EU, møttes toppdiplomater fra Tyskland, Frankrike, Storbritannia og Irland på søndag for å bli enige om språket i felleserklæringen. Irland skal ha lobbet sterkt for å kreve at Israel som hovedmistenkt skulle tas med i teksten.

Israels utenriksminister Avigdor Lieberman var selv til stede i Brüssel i går, og ble grillet av den ene europeiske utenriksministeren etter den andre om attentatmistanken.

DREPT: Avdøde Mahmoud al-Mabhouh klargjøres før begravelsen 29. januar. Nå begynner attentatet på Hamas-lederen å få diplomatiske konsekvenser. Foto: REUTERS/SCANPIX
DREPT: Avdøde Mahmoud al-Mabhouh klargjøres før begravelsen 29. januar. Nå begynner attentatet på Hamas-lederen å få diplomatiske konsekvenser. Foto: REUTERS/SCANPIX Vis mer

Den eneste uttalelsen fra Israels regjering hittil, var da Israels utenriksminister Avigdor Lieberman sa at Israel «aldri svarer, bekrefter eller benekter», og at Israel ikke mener det er behov for å relatere seg til saken, så lenge det ikke finnes bevis bak det mediene skriver.

- Jeg vet ikke hvorfor man antar at Israel, eller Mossad, brukte disse passene, sier Lieberman.