Drapet på Kim Jong-nam: Han hadde motgiften i håndbagasjen

Han skal ha hatt 12 doser med motgift for nervegiften.

DREPT: Kim Jong-nam ble drept på flyplassen i Kuala Lumpur i Malaysia 13. februar. Han var halvbroren til Nord-Koreas diktator, Kim Jong-Un. Foto: FUJITV/ NTB scanpix
DREPT: Kim Jong-nam ble drept på flyplassen i Kuala Lumpur i Malaysia 13. februar. Han var halvbroren til Nord-Koreas diktator, Kim Jong-Un. Foto: FUJITV/ NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

(Dagbladet): Kim Jong-nam, halvbror til Nord-Koreas leder Kim Jong-un, døde i februar etter å ha blitt forgiftet av to agenter i Malaysia.

To kvinner, indonesiske Siti Aisyah og vitnamesiske Doan Thi Huong, er tiltalt for drapet. Rettssaken mot de to ble innledet i begynnelsen av oktober. Kvinnene er tiltalt for å ha smurt Kim i ansiktet med nervegiften VX.

Kvinnene nekter straffskyld. De hevder at de fikk betalt for å spraye giften i ansiktet på Kim Jong-nam og at de ble fortalt at det hele var en spøk.

Ble drept
45 år gamle Kim Jong-nam døde kort tid etter angrepet.

VX er en nervegift som står på FNs liste over masseødeleggelsesvåpen. Kun en tredels dråpe er nok til å drepe et menneske.

Det er også fire nordkoreanerne som er mistenkt for å ha vært involvert i drapet på Kim Jong-nam.

TILTALT: Vietnamesiske Doan Thi Huong, en av de to kvinnene som er tiltalt for attentatet mot Kim Jong-nam, risikerer nå dødsstraff i Malaysia. Her blir hun ført inn i retten i Kuala Lumpur i midten av november. Foto: AP / NTB scanpix
TILTALT: Vietnamesiske Doan Thi Huong, en av de to kvinnene som er tiltalt for attentatet mot Kim Jong-nam, risikerer nå dødsstraff i Malaysia. Her blir hun ført inn i retten i Kuala Lumpur i midten av november. Foto: AP / NTB scanpix Vis mer

De fire mennene ble i begynnelsen av november navngitt av malaysisk politi som Song Song Sac, Ri Ji Hyon, Ri Jae Nam og O Jong Gil. Overvåkingsvideoer viser at to av mennene møtte de to drapstiltalte kvinnene i forkant av attentatet.

De fire ble i mars etterlyst av Interpol, som sendte ut en «rødmelding». Det er det nærmeste man kommer en internasjonal arrestordre, skriver NTB.

Hadde motgift
Obduksjonen avdekket at det var nervegift i Kims øye og blod. Det var også spor av den på skjortekragen og ermene.

Under rettssaken denne uka kom det fram at Kim Jong-un ikke var helt uforberedt på et angrep.

Flere internasjonale medier melder fredag at Kim Jong-nam hadde motgiften til den dødelige giften i sekken sin den dagen han ble forgiftet.

Dette skriver blant annet The Guardian, CNN og Reuters.

Han skal ha hatt 12 doser med motgift for nervegiften i håndbagasjen.

Ampullene inneholdt atropin, en motgift for gifter som VX og insektmidler, fortalte toksikolog K. Sharmilah til retten onsdag. Dette melder det statlige nyhetsbyrået Bernama, ifølge Reuters.

Hun kunne derimot ikke fortelle om ampullene var markert på koreansk, da hun ble utspurt av en av kvinnenes advokater.

FORGIFTET: Broren til Nord-Koreas diktator Kim Jong-un, 45 år gamle Kim Jong-nam, ble drept på den internasjonale flyplassen i Kuala Lumpur tirsdag da han trolig fikk kastet giftig væske i ansiktet. Overvåkningsvideo av det som trolig er forgiftningen, er blitt lekket på nettet. Vis mer

Ble tilsidesatt
Kim Jong-nam var eldste sønn av Nord-Koreas avdøde leder Kim Jong-il og ble tidligere ansett som arving til det politiske dynastiet som har styrt landet siden grunnleggelsen.

45-åringen ble imidlertid tilsidesatt etter at han i 2001 forsøkte snike seg inn i Japan for å besøke en Disneyland-park, og han oppholdt seg etter dette stort sett i utlandet.

Det var ingenting som tydet på at han ønsket å utfordre halvbroren Kim Jong-un som overtok som nordkoreansk leder i desember 2011, men nordkoreansk etterretning mistenkes likevel for å ha stått bak attentatet mot ham.

Flere mener agenter fra Nord-Korea sto bak drapet. Nord-Korea nekter for dette og hevder at han døde av hjerteinfarkt.

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer