MINNES: Over hele Storbritannia har de i dag og i går mintes Jo Cox. Her er blomster- og lyshavet utenfor parlamentet i London. Foto: Kate Green / Anadolu Agency / NTB scanpix
MINNES: Over hele Storbritannia har de i dag og i går mintes Jo Cox. Her er blomster- og lyshavet utenfor parlamentet i London. Foto: Kate Green / Anadolu Agency / NTB scanpixVis mer

Drapet på Labour-politiker: Etterforsker siktedes kobling til høyreekstremisme

- Drapet var et målrettet angrep.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Torsdag ble Storbritannia rystet av drapet på parlamentsmedlemmet Jo Cox (41) fra Labour.

Hun ble brutalt drept like før et velgermøte i sin egen velgerkrets i West Yorkshire. Cox ble knivstukket på gata, og det ble tidlig rapportert at gjerningsmannen skal ha ropt «Sett Storbritannia først!» minst to ganger før angrepet.

Ifølge The Guardian har vitner bekreftet at drapssiktede, 52 år gamle Thomas Mairs, skal ha ropt «Sett Storbritannia først!». Ingenting tyder så langt på at noen andre var involvert i angrepet, men politiet forsøker å finne ut av hvordan Mair på ulovlig vis kunne være i besittelse av et håndvåpen.

Politisjef for West Yorkshire-politiet, Dee Collins, beskriver angrepet som «isolert, men målrettet» og sier at de nå forsøker å finnet svaret på hva som er årsakene til at nettopp Cox ble drept.

Kobling til høyreekstremisme

Høyest oppe på politiets prioriteringsliste står Mairs kobling til høyreekstremisme.

Ifølge den antirasistiske menneskerettsgruppa Southern Poverty Law Center har Mair i lengre tid pleid nær kontakt med National Alliance, en amerikansk gruppering kjent for å fremme hvit makt og dyrking av Adolf Hitler.

Ifølge menneskerettsgruppa bestilte den siktede 52-åringen i 1999 ei håndbok i hvordan man lager et håndvåpen fra National Alliance, og kjøpte også bøker om eksplosiver.

The Guardian skriver at politiet også skal ha funnet høyreekstrem litteratur og naziregalier hjemme hos Mair. Det sammenfaller med Daily Telegraphs informasjon om at 52-åringen skal ha abonnert på bladet S.A. Patriot, utgitt av den sørafrikanske pro-apartheidgruppa White Rhino Club, som har markert seg mot multikulturalisme og «ekspansiv islam».

Psykiske problemer

Også siktedes mentale tilstand vil bli gjenstand for undersøkelser. Noen undersøkelser er allerede blitt gjennomført, og Mair er blitt erklært skikket til å bli avhørt.

52-åringen jobber som gartner og beskrives som tilbaketrukket, men med stor omsorg for sin mor. Han bor i en tomannsbolig i nærheten av drapsstedet. Boligen delte han med sin bestemor fram til hennes død.

I 2011 sto Mair fram i lokalavisa Huddersfield Daily Examiner og fortalte at han hadde begynt med veldedig arbeid gjennom et dagsenter for voksne med psykiske problemer.

- Jeg kan oppriktig si at dette har hjulpet meg mer enn all verdens psykoterapi og medisiner, sa han den gang.

77-åring skadet

Drepte Jo Cox var profilert som en EU-tilhenger, som jobbet for fortsatt britisk medlemsskap i unionen. I kjølvannet av dødsfallet, settes hele valgkampen fram mot folkeavstemningen 23.juni på vent.

I tillegg til Cox, ble også en 77 år gammel mann skadet i angrepet, angivelig fordi han skal ha prøvd å hjelpe politikeren. Skadene er imidlertid ikke livstruende.